Parlament Južne Koreje ograničio monopol radnji "Googlea" i "Applea"
(Izvor: pixabay.com/Firmbee/Ilustracija)

Parlament Južne Koreje ograničio monopol radnji "Googlea" i "Applea"

Poslanici južnokorejskog parlamenta usvojili su danas zakon kojim zabranjuju "Googleu" i "Appleu" da primoravaju autore aplikacija na korištenje sistema za plaćanje ovih tehnoloških giganata.

Time je, praktično, proglašen nelegalnim monopol online radnji ovih kompanija, koje im donose velike prihode.

Prijedlog zakona usvojen je sa 180 glasova "za" i nijednim protiv, čime je Južna Koreja postala prva velika ekonomija koja je usvojila zakon o ovom pitanju. Ovo je potez koji bi mogao da postavi presedan za ostale pravne sisteme širom svijeta.

Trojica senatora u SAD su ovog mjeseca predstavili prijedlog zakona o ublažavanju kontrole tehnoloških giganata nad svojim radnjama, a evropski poslanici debatuju o zakonu koji bi mogao da primora "Apple" da uvede alternativu "App storeu".

Mjera u Južnoj Koreji uslijedila je u vrijeme kada su "Apple" i "Google" izloženi globalnim kritikama jer naplaćuju proviziju do 30 posto na prodaje u svojim radnjama i zahtijevaju da se koriste njihovi sistemi plaćanja.

Prema novom zakonu u Južnoj Koreji, korisnici će imati mogućnost izbora između više servisa za plaćanje, što će omogućiti da se zaobiđu provizije koje su odredili vlasnici radnji.

federalna.ba/Srna

Južna Koreja Apple google
poplave Južna Koreja
0 10.08.2022 10:08
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Južna Koreja
0 10.08.2022 09:34
Južna Koreja Mjesec
0 05.08.2022 14:29