Pariz vraća kupanje u rijeci Seni nakon 100 godina
(Izvor: Internet/ilustracija)

Pariz vraća kupanje u rijeci Seni nakon 100 godina

Još godinu dana je ostalo do Olimpijskih igara, i Pariz je u završnoj fazi historijskog čišćenja zbog kojeg će se plivači i ronioci uskoro vratiti u rijeku Senu.

Gradsko plivanje, koje je zabranjeno cijelo stoljeće zbog prljave vode, trebalo bi postati jedno od glavnih nasljeđa Igara zahvaljujući projektu regeneracije vrijednom 1,4 milijarde eura koji je u cijeloj Francuskoj ali i šire pozdravljen kao uspješan.

Ne samo da su tri olimpijska i paraolimpijska događaja - triatlon, maraton u plivanju i para-triatlon - planirana za održavanje na Seni u središtu Pariza, već će do 2025. godine tri područja za plivanje na otvorenom biti dostupna s pristaništa, navodi BBC.

- Kada ljudi vide sportaše kako plivaju u Seni bez ikakvih zdravstvenih problema, bit će uvjereni da se i sami počnu vraćati u Senu - predviđa Pierre Rabadan, zamjenik pariškog gradonačelnika zadužen za Olimpijske igre.

Naglasio je kako je to pariški doprinos za budućnost.

Poput mnogih zapadnih gradova, Pariz je doživio drastično smanjenje kvalitete rijeke zahvaljujući uzvodnoj industrijskoj kanalizaciji i sanitarnim zahtjevima rastućeg stanovništva.

Vodeni život je toliko stradao da su 1960-ih u gradu zabilježene samo tri vrste riba. Godine 1923. vlasti su zabranile plivanje, iako je godišnje božićno takmičenje preko rijeke održavano sve do Drugog svjetskog rata.

federalna.ba/Fena

Pariz