Pariski balkoni na listi sigurnosnih rizika na Olimpijskim igrama
(Izvor: Pixabay)

Pariski balkoni na listi sigurnosnih rizika na Olimpijskim igrama

Francuski stručnjaci za nekretnine u Parizu upozorili su na velike rizike koje bi balkoni tipičnih pariskih stanova mogli predstavljati za sigurnost Parižana u gradu tokom Olimpijskih igara u julu i augustu ove godine, javlja francuska novinska agencija AFP. Stručnjaci strahuju da bi se balkoni mogli srušiti kada su preopterećeni.

Nacionalna federacija za nekretnine (FNAIM) upozorila je lokalne vlasti u gradu svjetla na rizik od urušavanja i nesreća kada su balkoni preopterećeni. Stoga savjetuju da se konstrukcijska čvrstoća balkona, koji su često predviđeni samo za dvije ili tri osobe, unaprijed provjeri.

Navodi se da je ovo pitanje posebno hitno za stambene blokove koji gledaju na rijeku Senu, duž koje će sportisti ploviti tokom spektakularne ceremonije otvaranja Igara, koju organizatori planiraju za 26. jul.

- Moramo biti potpuno sigurni da balkoni mogu izdržati težinu i da su ograde čvrsto dizajnirane i pričvršćene kako bi se izbjegle nesreće sa fatalnim posljedicama - rekao je za AFP Olivier Princivalle, šef FNAIM-a u regiji Pariza.

Nesreće s padom balkona rijetke su, ali ponekad smrtonosne pojava u Francuskoj, a dvije osobe teško su povrijeđene na jugoistoku Pariza prošlog maja kada se srušio balkon na petom spratu.

Četiri osobe su poginule u gradu Angersu u centralnoj Francuskoj 2016. godine kada se srušio balkon tokom zabave.

Olimpijske igre u Parizu od 26. jula do 11. augusta, a zatim Paraolimpijske igre od 28. augusta do 8. septembra održaće se na lokacijama u glavnom gradu Francuske, gdje su mnoge zgrade stare više od sto godina.

Pitanje sigurnosti balkona samo je jedno od pitanja s kojima se susreću organizatori i pariske vlast.

Ceremonija otvaranja Igara, prvi put kada će Ljetne olimpijske igre početi ispred stadiona, predstavlja veliki izazov za francusku policiju.

Policijska uprava Pariza rekla je AFP-u da provjera čvrstoće konstrukcije balkona nije u njenoj nadležnosti, ali da će policija i dalje raditi sa građevinarima i vlastima na rješavanju ovog problema, prenosi STA.

federalna.ba/Fena

Pariz Olimpijske igre