Papa u Kazahstanu na kongresu vjerskih poglavara: Susret vjera zasnivati na iskrenom dijalogu

Papa Franjo je u svom obraćanju na 7. Kongresu poglavara svjetskih i tradicionalnih religija u Nur-Sultanu u Kazahstanu istaknuo da religije trebaju rasti u prijateljstvu kako bi odgovorile na potrebu za mirom u svijetu, izvještava Vatican News.

Dvodnevni sastanak, koji se održava svake tri godine, okupio je vjerske poglavare iz cijelog svijeta kako bi se fokusirali kako oni mogu poticati duhovni i društveni razvoj u svijetu nakon pandemije. Na Kongresu učestvuje više od 100 delegacija iz 50 zemalja, sastavljenih od vjerskih, kulturnih, civilnih, vladinih i nevladinih predstavnika.

Papa Franjo otputovao je u Kazahstan kako bi lično učestvovao na ovom susretu, nakon poziva predsjednika Kasima-Džomarta Tokajeva.

Svo govor Kongresu papa Franjo je započeo obraćajući se svima "braćo i sestre...u ime bratstva koje nas ujedinjuje kao djecu istoga Neba". Primijetio je da nas "prije misterija beskonačnog koji nas nadilazi i privlači, religije podsjećaju da smo stvorenja, ali ne svemoguća, koja putuju prema istom nebeskom cilju."

Ta zajednička priroda zatim stvara "zajedničku vezu, autentično bratstvo", rekao je Papa, podsjećajući kako je srednjoazijska nacija Kazahstana kroz historiju bila zemlja susreta koja uključuje ideje, vjere i trgovinu na drevnom putu svile.

Izrazio je nadu da će se susret vjera uvijek temeljiti na međuljudskim odnosima obilježenim "poštovanjem, iskrenim dijalogom, poštivanjem nepovredivog dostojanstva svakog čovjeka i međusobnom saradnjom".

Papa je podsjetio da fundamentalizam "kvari svaku vjeru" te da moramo imati "otvorena srca".

Na kraju je papa Franjo potaknuo sve da “idu naprijed zajedno, kako bi putovanje religija bilo sve više obilježeno prijateljstvom”.

federalna.ba/Fena

papa Franjo Kazahstan