Papa pozvao vjerske redove da ne prikrivaju vinovnike
(Izvor: EPA-EFE/ETTORE FERRARI)

Papa pozvao vjerske redove da ne prikrivaju vinovnike

Papa Franjo rekao je danas predstavnicima tri vjerska reda da moraju imati "nultu toleranciju" prema seksualnim prestupima i vinovnicima u svojim redovima i da ih moraju prijaviti kako bi zaštitili druge.

Papa ih je zamolio da ne prikrivaju "stvarnost" seksualnog zlostavljanja sveštenstva prebacivanjem silovatelja u druge zemlje.

"Mi kao sveštenici treba da dovedemo ljude Isusu, a ne da ih proždiremo svojom požudom. A zlostavljač uništava, proždire zlostavljane svojom požudom. Nulta tolerancija", naglasio je papa.

Papa je 2019. godine usvojio novi crkveni zakon koji zahtijeva od sveštenika i časnih sestara da prijave zlostavljanje crkvenim vlastima, ali ne i policiji. Bio je to njegov najnoviji napor da se pozabavi problemom koji je decenijama mučio Crkvu i potkopao njen kredibilitet.

Vjerski redovi su po tom pitanju bili najgori, dijelom zato što je njihova difuzna struktura van eparhijske hijerarhije omogućila nasilnicima da se lako presele u različite zemlje umjesto da se suoče sa pravdom kod kuće, podsjeća AP.

"Ovo se ne rješava premještanjem", rekao je poglavar Rimokatoličke crkve.

federalna.ba/Srna

papa Franjo vinovnici seksualni prijestupi
papa Franjo
0 22.09.2023 19:08
Sylvester Stallone papa Franjo papa Franjo
0 08.09.2023 22:26
Mongolija papa Franjo historijsko putovanje
0 04.09.2023 08:47