Papa posjetio Veneciju, posjetio ženski zatvor, obišao umjetničku izložbu i održao misu
(Izvor: Fena/EPA)

Papa posjetio Veneciju, posjetio ženski zatvor, obišao umjetničku izložbu i održao misu

Papa Franjo otišao je u nedjelju na svoje prvo putovanje izvan Rima nakon sedam mjeseci, posjetivši Veneciju koja je uključivala umjetničku izložbu, zatvor i misu.

Papa je pročitao tri govora i propovijed tokom svog petosatnog boravka, krećući se gradom u invalidskim kolicima, kolicima za golf i motornim vozilima, javlja Reuters.

Iako je izgledao dobro i govorio jasnim glasom, također je dao rijetko priznanje o naporu svog posla.

-Molite za mene jer ovaj posao nije lak - poručio je hiljada vjernika okupljenih na Markovom trgu.

Dan je započeo posjetom ženskom zatvoru gdje je Vatikan postavio izložbu koja je dio Venecijanskog bijenala - prestižne međunarodne umjetničke izložbe koju nikada prije nije posjetio papa.

Neobična odluka da se paviljon Svete Stolice smjesti u zatvor istaknula je Franjine stalne pozive društvu da se okupi oko siromašnih i zanemarenih, uključujući zatvorsku populaciju.

-Zatvor je surova stvarnost, a problemi kao što su prenapučenost, nedostatak objekata i resursa te epizode nasilja uzrokuju veliku količinu patnje. Ali također može postati mjesto moralnog i materijalnog preporoda – rekao je papa tom prilikom.

Posjeta Veneciji bilo je prvo papino putovanje izvan Rima nakon kratkog putovanja u Francusku prošlog septembra. Trebao je otići u Ujedinjene Arapske Emirate u decembru, ali se povukao nakon što je obolio od gripe i neočekivano se povukao iz procesije na Veliki petak u martu "kako bi sačuvao svoje zdravlje".

Bolest koljena otežava mu hodanje, a u nedjelju je redovno koristio invalidska kolica.

Kako bi papa mogao lako doći do Trga svetog Marka u srcu Venecije, radnici su podigli pontonski most preko Velikog kanala preko kojeg su ga vozili, a posmatrale su ga stotine posmatrača na kopnu, u čamcima i gondolama.

Papa Franjo je priznao "očaravajuću ljepotu" Venecije u svojoj propovijedi na misi pred oko 10.000 ljudi u sjeni bazilike svetog Marka, jedne od najslavnijih crkvi u Italiji.

Rekao je, međutim, da se grad suočava i s nizom izazova, uključujući klimatske promjene, krhkost svoje kulturne baštine i prekomjerni turizam.

Papino putovanje u Veneciju bilo je prvo od četiri planirana putovanja unutar Italije u naredna tri mjeseca. U maju bi trebao posjetiti Veronu, u junu Trst, a očekuje se i julski samit čelnika Grupe sedam (G7) u Bariju.

U septembru bi trebao krenuti na najduže inostrano putovanje tokom svog papinstva, putujući u Indoneziju, Papuu Novu Gvineju, Timor-Leste i Singapur od 2. do 13. septembra.

federalna.ba/Fena

papa Franjo