Papa Franjo upozorio svjetske lidere na opasnosti koje donosi vještačka inteligencija
(Izvor: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI)

Papa Franjo upozorio svjetske lidere na opasnosti koje donosi vještačka inteligencija

Papa Franjo pozvao je lidere bogatih svjetskih demokracija da u prvi plan rasprava stave upotrebu vještačke inteligencije, upozorivši da moćna tehnologija nosi i opasnost od "pretvaranja ljudskih odnosa u obične algoritme".

Papa se u petak obratio na godišnjem samitu Grupe sedam (G7), gdje je došao na poziv domaćina Italije da govori o opasnostima koje može izazvati vještačka inteligencija.

Istaknuo je da političari moraju preuzeti vodstvo kako bi vještačka inteligencija bila skoncentrirana ona čovjeka, naglašavajući da odluke trebaju donositi ljudi, a ne mašine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Osudili bi čovječanstvo na budućnost bez nade ako bi oduzeli sposobnost ljudima da donose odluke o samima sebi i svojim životima, osuđujući ih da zavise od izbora mašina - rekao je Papa.

Papa Franjo namjerava iskoristiti priliku da se pridruži brojnim zemljama i globalnim tijelima koji se zalažu za snažniji nadzor nad vještačkom inteligencijom.

Evropska unija među prvima je poduzela korake u tom pravcu, sa Zakonom o vještačkoj inteligenciji koji treba stupiti na snagu tokom naredne dvije godine i koji bi mogao da djeluje kao globalni model.

Američki predsjednik Joe Biden također je zatražio usvajanje strožih zakona u toj oblasti.

federalna.ba/Fena

papa Franjo