Papa Franjo: Trenutni rat je izdaja Boga
(Izvor: EPA/RICCARDO ANTIMIANI)

Papa Franjo: Trenutni rat je izdaja Boga

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo izjavio je u srijedu da trenutna "oružana agresija" na Ukrajinu predstavlja "bogohuljenje i izdaju Boga".

Iako vjerski lider 1,3 milijarde katolika u svijetu nije eksplicitno spomenuo Rusiju ili Ukrajinu, njegove primjedbe jasno su upućivale na aktuelni sukob između Kijeva i Moskve.

"Oružja evanđelja su molitva, nježnost, oprost i ljubav dana u slobodi za bližnjega. Na taj se način donosi božji mir u svijet. Zato trenutna oružana agresija, kao i svaki rat, predstavlja zločin protiv Boga, bogohulnu izdaju Gospodina Pashe, preferiranje lica lažnoga boga ovoga svijeta umjesto krotkog", rekao je Franjo tokom redovne audijencije.

Od početka rusko-ukrajinskog sukoba, papa Franjo je više puta osuđivao rat i pozivao na mir, ali je izbjegavao direktno kritikovati Moskvu i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prema promatračima, razlog tome je što Vatikan želi izbjeći otvoreno zauzimanje strana u nadi da bi mogao igrati posredničku ulogu i dijelom zato što papa Franjo ne želi izazvati krizu u delikatnim odnosima Vatikana s Ruskom pravoslavnom crkvom, čiji je vođa Patrijarh Kiril uporni pristalica rata koji je počeo 24. februara.

federalna.ba/AA
papa Franjo rat