Papa Franjo pozvao na hitni prekid vatre u Gazi
(Izvor: AA)

Papa Franjo pozvao na hitni prekid vatre u Gazi

Poglavar Rimokatoličke crkve i Vatikana papa Franjo pozvao je na hitno proglašenje primirja u Gazi i oslobađanje zarobljenika. Kako je objavio "Vatican News", papa Franjo je u godišnjem govoru upozorio na prijetnje miru i ljudskom dostojanstvu.

Posebno se dotakao rata Rusije i Ukrajine, izraelske okupacije Gaze, klimatske krize, "nemoralne" proizvodnje nuklearnog oružja i kršenja ljudskih prava. Papa Franjo je kazao da svijet ulazi u 2024. godinu dok se svijet suočava sa događajima koji uništavaju mir, a civili su posebno u teškoj situaciji.

Osudivši kršenje međunarodnog prava, Papa je naglasio potrebu otkrivanja i sprečavanja ratnih zločina. Podsjetio je da je u izraelskim napadima hiljade ljudi povrijeđeno, ubijeno i raseljeno u Gazi.

Uputio je apel na hitno proglašenje primirja u regiji, oslobađanje zarobljenika i pristup Palestinaca humanitarnoj pomoći. Papa je ponovio podršku "dvodržavnom rješenju i uspostavljanju posebnog međunarodnog statusa Jerusalema s ciljem trajnog mira i sigurnosti".

federalna.ba/AA

papa Franjo