Papa Franjo negirao da planira podnijeti ostavku
(Izvor: EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT)

Papa Franjo negirao da planira podnijeti ostavku

Papa Franjo odbacio je izvještaje kako planira podnijeti ostavku u bliskoj budućnosti, rekavši da će posjetiti Kanadu u ovom mjesecu i da se nada da će biti u stanju da otputuje u Moskvu i u Kijev što je skorije moguće nakon toga.

U ekskluzivnom intervjuu u svojoj vatikanskoj rezidenciji, Franjo je također negirao glasine da boluje od raka, šaleći se da njegovi ljekari “nisu ništa pričali o tome” i po prvi put je iznio detalje o stanju svog koljena.

U 90-minutnom razgovoru, obavljenom na italijanskom jeziku bez prisustva savjetnika, 85-godišnji Papa također je ponovio svoju osudu abortusa nakon presude američkog Vrhovnog suda prošlog mjeseca.

Glasine su kružile u medijima da bi niz dešavanja krajem augusta, uključujući sastanke sa svjetskim kardinalima radi rasprave o novom vatikanskom ustavu, ceremoniju imenovanja novih kardinala i posjetu italijanskom gradu L'Aquila, mogao biti u sjeni objave papine ostavke.

L'Aquila je povezana s papom Celestinom V, koji je podnio ostavku u 1294. Papa Benedict XVI posjetio je taj grad četiri godine prije nego što je podnio ostavku u 2013. kao prvi Papa koji je to učinio u oko 600 godina.

Franjo, pažljiv i opušten tokom intervjua dok je govorio o nizu međunarodnih tema i crkvenih  pitanja, nasmijao se, međutim, na sugestiju  da bi mogao podnijeti ostavku.

- Sve te podudarnoti navele su neke da pomisle da će se ista “liturgija” desiti, To mi, međutim, nikada nije palo na pamet. Trenutno ne, trenutno ne. Zaista! - kazao je.

Franjo je, ipak, ponovio svoju često davanu izjavu da bi mogao podnijeti ostavku jednoga dana ukoliko mu pogoršano zdravstveno stanje učini nemogućim upravljanje Crkvom – nešto što bilo nezamislivo prije vladavine Benedicta XVI.

Upitan šta misli kada bi se to moglo desiti, kazao je: “Ne znam, Bog će to reći”, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

papa Franjo
papa Franjo Kanada genocid domorodačka zajednica
0 30.07.2022 10:41
papa Franjo Kanada domoroci
0 24.07.2022 09:22
papa Franjo mediji informacije lažne informacije
0 18.07.2022 16:33
papa Franjo vinovnici seksualni prijestupi
0 14.07.2022 17:52