Papa Franjo imenovao 21 novog kardinala, većina njih nije iz Evrope
(Izvor: EPA-EFE/CLAUDIO PERI)

Papa Franjo imenovao 21 novog kardinala, većina njih nije iz Evrope

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo imenovao je danas 21 novog kardinala, većina njih nisu iz Evrope, koji su se istakli u katoličkoj hijerarhiji tokom većeg dijela historije crkve. Imenovani će primiti prestižnu crvenu kardinalsku kapu od pape Franje na konzistorijskoj ceremoniji u Vatikanu 27. augusta, a njih 16 je mlađe od 80 godina.

Mlađi kardinali će imati pravo da glasaju za izbor nasljednika pape ukoliko bude organizovana konklava, u kojoj se pontifeksi tajno biraju.

Papa Franjo je pročitao imena svojih izabranika nakon što se tradicionalno obratio sa otvorenog prozora Apostolske palate javnosti na Trgu Svetog Petra.

Među onima koje je papa izabrao da dobiju prestižni crveni šešir su dva prelata iz Indije te po jedan iz Mongolije, Gane, Nigerije, Singapura, Istočnog Timora, Paragvaja i Brazila.

Odluka je u skladu sa odlučnošću pape Franje da crkvene vođe budu odraz globalnosti katoličke crkve.

Ovo je osma grupa kardinala koju je papa imenovao otkako je postao pontif 2013. godine.

On je imenovao većinu onih koji imaju pravo glasa na konklavi, što je povećalo vjerovatnoću da će za svog nasljednika izabrati nekoga ko dijeli njegove prioritete, među kojima je i fokus na one koji žive na marginama društva.

Ukupno 131 kardinal je sada dovoljno mlad da izabere papu, dok broj kardinala koji su prestari da bi glasali iznosi 96.

Pape su tradicionalno birali svoje najbliže savjetnike i saradnike u Vatikanu iz redova kardinala, koji su nazvani "prinčevima crkve".

federalna.ba/Beta

papa Franjo
papa Franjo Kanada genocid domorodačka zajednica
0 30.07.2022 10:41
papa Franjo Kanada domoroci
0 24.07.2022 09:22
papa Franjo mediji informacije lažne informacije
0 18.07.2022 16:33
papa Franjo vinovnici seksualni prijestupi
0 14.07.2022 17:52