Papa Franjo doputovao u Kazahstan
(Izvor: EPA/ALESSANDRO DI MEO)

Papa Franjo doputovao u Kazahstan

Papa Franjo, koga su ljekari upozorili da ne putuje u Ukrajinu, doputovao je danas u Kazahstan u trodnevnu posjetu radi promovisanja dijaloga i mira u regionu bivšeg Sovjetskog Saveza. "Dijalog, zajedništvo, potraga za mirom između različitih religija i kultura su u srcu ovog puta", rekao je portparol Vatikana Matteo Bruni.

Argentinski papa, koji je zbog bolova u koljenu primoran da koristi invalidska kolica i koji je priznao da mora da uspori ili razmisli o penzionisanju, učestvovaće na međureligijskom samitu u prijestonici Nur Sultanu. Njegov avion je sletio nešto poslije 17:15 časova po lokalnom vremenu, javio je novinar AFP-a u avionu, a 85-godišnji poglavar Rimokatoličke crkve ubrzo se sastao sa predsjednikom Kazahstana Kassymom-Jomartom Tokayevim prije nego što je održao prvi govor pred vlastima i diplomatskim jezgrom.

Papa je prije nekoliko dana rekao da će 38. putovanje u inostranstvo od njegovog izbora 2013. godine biti "prilika da pokrenemo dijalog kao braća i potaknemo zajedničku želju za mirom, kojeg je naš svijet žedan".

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril prvobitno je najavio dolazak, ali se kasnije povukao sa skupa koji će trajati od sutra do 15. septembra, što znači da neće doći do susreta pape i ruskog patrijarha, navodi AFP.

Oko 100 delegacija iz 50 zemalja učestvovaće na skupu u Kazahstanu. 

federalna.ba/Srna

papa Franjo Kazahstan