Papa Franjo apelovao na oslobađanje talaca na Haitiju
(Izvor: Fena/Arhiv)

Papa Franjo apelovao na oslobađanje talaca na Haitiju

 Papa Franjo pozvao na oslobađanje talaca, među kojima i šest časnih sestara, koji su u petak oteti u autobusu na Haitiju, i kazao je kako se moli za društveni sklad u zemlji.

Naoružani  ljudi oteli su autobus u glavnom gradu Haitija Port-au-Princeu u kome je bilo najmanje šest časnih sestara i odvezli se na nepoznato odredište uzimajući sve putnike kao taoce, javio je Vatican News, pozivajući se na haićansku vjersku grupu.

- Sa žalošću sam saznao za otmicu grupe ljudi, među kojima i šest redovničkih sestara, na Haitiju - kazao je papa Franjo nakon svoje nedjeljne molitve Angelus.

- U najsrdačnijoj molbi za njihovo oslobađanje, molim za društvenu slogu u zemlji i pozivam sve da se okonča nasilje koje nanosi veliku patnju tom dragom stanovništvu - dodao je.

Nasilje mjesecima eskalira na Haitiju dok bande pokušavaju da izvrše pritisak na privremenog premijera Ariela Henryja, uoči isteka političkog sporazuma koji bi konsolidirao njegovu moć 7. februara.

Nasilje dolazi uoči sudske odluke koja se očekuje 26. januara o multinacionalnim snagama pod vodstvom Kenije kako se pozabavile nasiljem bandi u zemlji, jednoj od najsiromašnijih u zapadnoj hemisferi, prenosi Reuters.​

federalna.ba/Fena

papa Franjo