Papa: Afrikanci ''poseban slučaj'' kada je riječ o blagoslovima LGBT osoba
(Izvor: Fena/Arhiva)

Papa: Afrikanci ''poseban slučaj'' kada je riječ o blagoslovima LGBT osoba

Papa Franjo rekao je u intervjuu objavljenom u ponedjeljak kako je uvjeren da će kritičari njegove odluke da dopusti blagoslove istospolnim parovima to na kraju shvatiti, osim Afrikanaca koji su ''poseban slučaj''.

Blagoslovi su dopušteni prošlog mjeseca u dokumentu nazvanom Fiducia Supplicans (Molitveno povjerenje), koji je izazvao raspravu u Katoličkoj crkvi, s posebno snažnim otporom koji je dolazio od afričkih biskupa.

- Oni koji se žestoko protive pripadaju malim ideološkim skupinama. Poseban slučaj su Afrikanci, za njih je homoseksualnost nešto 'loše' s kulturološke tačke gledišta, oni je ne tolerišu - rekao je Franjo talijanskim novinama La Stampa, prenosi Reuters.

Ali izrazio je uvjerenje da će postepeno svi biti razuvjereni duhom deklaracije 'Fiducia Supplicans' čiji je cilj uključiti, a ne dijeliti.

Već prošle sedmice papa Franjo je priznao otpor koji je dokument izazvao, posebno u Africi, gdje su ga biskupi odbacili i gdje u nekim zemljama istospolni odnosi mogu dovesti do zatvora ili čak smrtne kazne.

Papa je naveo da kada se daju blagoslovi, svećenici trebaju "uzeti u obzir kontekst, osjetljivost, mjesta gdje neko živi i najprikladnije načine da to učine".

federalna.ba/Fena

papa Franjo LGBT