Pandurević: Neophodna izmjena osam zakona i donošenje novog zbog korupcije

U proteklih šest mjeseci 15 posto poslodavaca moralo je pristupiti, više puta, koruptivnim radnjama, i zato su podnijeli zahtjeve državnim organima, govore rezultati posljednjeg istraživanja koje je provela nadležna organizacija Evropske komisije, kaže u intervjuu za Federalni radio Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca Federacije.

Smanjenje korupcije i izloženost poslodavaca toj pošasti sadašnjice važan je dio izgradnje povoljnog poslovnog okruženja, kaže Pandurević povodom danas objavljenih dosadašnjih rezultata projekta "Poslovanje bez korupcije".

Navodi, kako je cilj projekta da poslodavci prepoznaju nedostatke u zakonima, što može motivisati ljude da pristupe korupciji kaže Pandurević.

U tom smislu, potrebno je poboljšati i izmijeniti najmanje osam zakona te definisati novi o jedinstvenom postupku inspekcijskog nadzora jer su uočene posebne razlike izmedju kantonalnih inspekcija i Federalne uprave za inspekcijske poslove u odredjenim postupanjima kontrole.  Novi zakon bi trebao važiti na svim nivoima vlasti u FBiH - ističe Mladen Pandurević.  

Udruženje poslodavaca Federacije BiH danas je u Sarajevu predstavilo rezultate projekta "Poslovanje bez korupcije", koji se realizira u okviru krovnog projekta "Podrška građanima u borbi protiv korupcije". Projekt provode Centar civilnih inicijativa, kao glavni implementator, Transparency International u BiH i Centar za razvoj medija kao partner u projektu, a podržan je od strane Američke agencije za međunarodnu saradnju i razvoj USAID.

Intervju uredila i vodila Dubravka Piplica

Mladen Pandurević Federalni radio
sport Federalni radio
0 05.03.2021 18:18
Borut Pahor Federalni radio
0 05.03.2021 17:51
koronavirus Vlada FBiH Federalni radio
0 05.03.2021 17:48
Vijesti u 17 Federalni radio
0 05.03.2021 17:44
radio Federalni radio Radio Federacije BiH Natura magazin priroda zdravlje
0 05.03.2021 15:04