Panama razmatra zatvaranje kopnene granice s Kolumbijom zbog priliva migranata
(Izvor: AA)

Panama razmatra zatvaranje kopnene granice s Kolumbijom zbog priliva migranata

Panama razmatra zatvaranje kopnene granice sa susjednom Kolumbijom zbog povećanja broja neregularnih migranata koji ulaze posljednjih mjeseci, navodi vlada te zemlje.

Broj migranata koji prelaze Darien Gap, koji povezuje dvije zemlje, i nalazi se na šumskom području, ubrzano raste, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade Paname upozoravaju na spor rad mehanizama međunarodne saradnje i neadekvatne mjere kolumbijskih vlasti i naglašavaju mogućnost zatvaranja granice kako bi se spriječio neregularni migracijski tok.

Ministar javne sigurnosti Juan Manuel Pino rekao je da je 307.000 ljudi ilegalno ušlo u 2023. godini.

"Broj iregularnih migranata dostigao je rekordan nivo, mi smo u potrazi za međunarodnom saradnjom", rekao je.

Napomenuo je da su mjere koje se poduzimaju u uslovima intenzivne ljudske mobilnosti nedovoljne i da dnevno u zemlju uđe između 2.000 i 3.000 ljudi.

Darien Gap je tranzitna tačka za migrante koji bježe od siromaštva, nasilja i očekuju da će pronaći bolje prilike u Sjevernoj Americi. Oni, međutim, često smrtno stradaju u planinama, močvarama, rijekama i strmim gudurama džungle.

Panama prima putnike na migracionim stanicama koje se nalaze u blizini njene južne granice s Kolumbijom i sjeverne granice s Kostarikom, gdje im se nudi zdravstvena zaštita i hrana.

federalna.ba/AA

Panama Kolumbija