videoprilog Ane Skopljak (Svijet)

Palestinski vez dodan na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine

Vijekovima je tradicionalna, ručno rađena, vezena, odjeća palestinskih žena služila kao jezik, bilo da pokazuje bogatstvo ili bračni status. Danas je ta tradicija dodana na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Tradicija palestinskog veza prenosila se sa koljena na koljeno, od majke do kćeri. Tradicionalnu odjeću čini duga haljina ukrašena složenim svilenim vezovima na vunenim, lanenim ili pamučnim ogrtačima. Na osnovu veza na haljini može se znati iz kojeg dijela zemlje je djevojka, te kakvog je društvenog statusa, da li je bogata ili siromašna.

"Jafa je poznata po voćnjacima narandže. Ovi voćnjaci narandže su bili okruženi čempresima. Odavde su palestinske žene vezle simbole narandžinog behara na tradicionalnim haljinama i okruživale ih simbolima čempresa. Taj dizajn nećete vidjeti nigdje drugo osim u Jafi", naglašava Maha Saca, istraživačica i osnivačica palestinskog Centra za baštinu.

Tradicionalna haljina se često koristila za prenošenje društvenih poruka, simbole.

"Ako bi žena postala udovica, ona bi promijenila boju veza iz crvene u plavu. Ako bi htjela ponovo da se uda dodala bi neke raznobojne ukrase u obliku djeteta uvezenog u plavom kao naznaka da želi ponovo da se uda i da želi da ima djecu", pojašnjava Saca.

Odluka da se uključi tradicionalna palestinska umjetnost vezenja naišla je na radost među mnogim Palestincima. Udruženje Podrška porodici, osnovano 1965. godine, u gradu Ramallah na Zapadnoj obali nastoji očuvati i zaštititi palestinsko kulturno naslijeđe.

"Ovo udruženje je osnovano 1965. godine. Jedan od njegovih osnovnih ciljeva je očuvanje  i zaštita palestinskog kulturnog naslijeđa. Na tome radimo kroz naše odjeljenje za kulturu, koje pravi studije i istražuje od 1972. godine, specijalizovano za očuvanje naslijeđa, njegovo proučavanje i analiziranje, kao i kroz Palestinsku izložbu vezova, gdje pratimo vez, onako kako ga je UNESCO prepoznao kao jedno od najvažnijih autentičnih palestinskih umjetnosti koje predvode palestinske žene", istakao je Ali Hamdallah, generalni direktor Udruženja Inash Alusra.

Inače, Palestina je postala članica UNESCO-a 2011. godine. Članstvo je izazvalo oštre kritike Izraela koji ne priznaje Palestinu kao suverenu državu.SAD su prestale da finansiraju UNESCO nakon što je glasao za uključivanje Palestine u članstvo 2011. godine i na kraju je napustio 2019. godine, a potom Izrael.

federalna.ba

Palestinski vez UNESCO
Federalni radio SFF UNESCO
0 16.02.2022 16:58
Kiseljačka pogačica Kiseljak UNESCO
0 07.01.2022 20:02