videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

“Ovdje pandemija kao da ne postoji”

Na snazi su nove epidemiološke mjere u Federaciji. Naša ekipa provjerila je njihovo provođenje u Kantonu Sarajevo.

Obavezno nošenje maski na stajalištima javnog prijevoza i drugim mjestima s visokom koncetracijom ljudi, maksimalno 100 osoba na otvorenim, a 30 u zatvorenim prostorima, osim u slučaju da se objekti odluče za primjenu VPT pravila, kojim se ti brojevi dupliraju - neke su od novih mjera. Izuzetak su zatvoreni objekti na Bjelašnici i Igmanu u kojima je prilaganje VPT potvrda obavezno. Pitali smo Sarajlije i turiste traže li se ove potvrde prilikom ulaska u druge sarajevske lokale.

“Zasad meni nisu tražili, ali čuo sam da su određeni kafići to uveli”.

“U hotelu smo smješteni, hiljadu je djece u hotelu, niko ništa tražio nije”.

“Jesu jednom. Ne bih tačno znao, u hotelu”.

“Iz Srbije smo došli jučer. Bili smo u nekoliko objekata, nisu nam tražili”.

“Kada se uporedi stanje u Njemačkoj i ovdje što se tiče epidemioloških mjera - ovdje pandemija ne postoji”.

Također, stare mjere kao što je držanje razmaka od dva metra i nošenje maski u zatvorenim prostorima i dalje su na snazi. A zbog nedovoljnog pridržavanja epidemioloških mjera, u Kantonu Sarajevo pojačan je i inspekcijski nadzor.

Brdarić: Inspektori su na terenu, pozivamo građane da poštuju mjere

Alarm za novi val pandemije uključen je i u našoj zemlji. U posljednja 24 sata, registrovana su 3 hiljade i 162 nova slučaja zaraze. Preminulo je 17 osoba. Ovo je najviša brojka do sada. Čini se, ne pomažu ni pooštrene mjere u Federaciji BiH. Očito, stigle su kasno jer smo star...

Zbog pojačanog nadzora, iz Udruženja hotelijera BiH kažu da je gotovo pa nemoguće izbjeći uvođenje VPT pravila u ugostiteljske objekte. Stoga smatraju da mjere trebaju biti jednake u svim dijelovima naše zemlje, te da ih je potrebno korigovati.

“Šta znači 30 osoba? Za koji ugostiteljski objekt? Imate objekata koji ima 20 kvadrata - nema šanse da može stati 30. A imate ugostiteljskih objekata koji imaju 100, 200, 300 pa do 2000 kvadrata. Mislim da bi trebalo o tome voditi računa i da ova država pomogne jer ugostiteljsko, turistička branša, već odavno je na koljenima”, kaže Amir Hadžić, predstavnik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Jasno je da je pandemija koronavirusa ostavila izuzetno negativne posljedice na svaki segment našeg društva. Međutim, izlazak iz ove nepovoljne situacije upravo ovisi o poštivanju propisanih mjera jer samo na taj način možemo ići putem razvoja.

federalna.ba

pandemija Sarajevo Kanton Sarajevo koronavirus
Amela Mujanović koronavirus
0 08.08.2022 18:41
covid-19 koronavirus novi soj koronavirusa
0 08.08.2022 15:36
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Hrvatska
0 08.08.2022 15:17