Brdarić: Inspektori su na terenu, pozivamo građane da poštuju mjere

Alarm za novi val pandemije uključen je i u našoj zemlji. U posljednja 24 sata, registrovana su 3 hiljade i 162 nova slučaja zaraze. Preminulo je 17 osoba. Ovo je najviša brojka do sada.

U Bosni i Hercegovini 3.162 novozaraženih, preminulo 17 osoba

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata testirano je ukupno 6.719 uzoraka od kojih su 3.162 bila pozitivno na Covid-19. Preminulo je 17 osoba, od kojih 15 u Federaciji BiH i dvije u Republici Srpskoj. Do sada su  u Bosni i Hercegovini od posljedica zaraze koronavirusom preminule 13.741 osoba....

Čini se, ne pomažu ni pooštrene mjere u Federaciji BiH. Očito, stigle su kasno jer smo staru godinu ispratili s blažim mjerama, pa se u novoj suočavamo s pogoršanom zdravstvenom situacijom. Kanton Sarajevo prednjači u broju novozaraženih, a u HNK-u primjetno je nepoštivanje naredbi Federalnog kriznog štaba. 

Kao i proteklih dana, i danas desetine naših sugrađana na drive-in punktovima čekaju za testiranje. Bolničari kažu da u prosjeku na jedan punkt dođe 300 osoba na testiranje.

Ono što se takođe pojavilo posljednjih dana i stvaralo je paniku među građanima jeste sporost prilikom PCR testiranja. Oglasili su se sa Kliničkog centra UNSA i kažu da njihova laboratorija na dnevnom nivou može tek testirati hiljadu uzoraka.

KCUS: Sve PCR analize uradimo u okviru 24 sata

Zbog čestih telefonskih poziva građana, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu obavještava javnost da KCUS ima kapacitet laboratorijskog analiziranja 1.000 PCR uzoraka dnevno i da takvim tempom radi već dvije godine.  - Svakodnevno naše službe primaju uzorke uzetih testova bolesn...

S tim u vezi reagiralo je Kantonalno ministarstvo zdravstva. Oni su rekli da sve potrebne verifikacije su završene, tako da što se tiče PCR testiranja već od ponedjeljka naši sugrađani moći će se testirati u Općoj bolnici Abdulah Nakaš.

Od ponedjeljka i u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" obrada PCR testova

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" danas je završena validacija kompletnog procesa PCR testiranja, zahvaljujući kojem će obrada uzetih uzoraka na koronavirus početi od ponedjeljka, 17. januara. Prema objašnjenju ministra zdravstva KS Harisa Vranića, na početku će se radit...

Na taj način će se rasteretiti sva težina koja je na Kliničkom centru, a istovremeno će se ubrzati sam proces testiranja i na ovaj način.

Kada je riječ o epidemiološkim mjerama, inspektori su svakodnevno na terenu.

"Inspektori su na terenu već 22 mjeseca, od početka pandemije. Nove mjere su jučer stupile na snagu. Mi smo nastavili pojačane inspekcijske kontrole na te okolnosti. Do sada smo izvršili 14 inspekcijskih nadzora, donijeli smo već četiri rješenja sa korektivnim mjerama i jednom ugostiteljskom objektu privremeno smo zabranili rad na 48 sati, izdali prekršajnu sankciju od 2.000 KM zbog grubog kršenja higijensko-epidemioloških mjera i prekomjernog broja gostiju koji su bili u momentu inspekcijskog nadzora u tom ugostiteljskom objektu", istakla je Vildana Brdarić, glasnogovornica Uprave za inspekcijske polsove KS-a.

Kaže da su inspekcijski nadzori u KS-u posebno bili pojačani u ugostiteljskim objektima: "Građani se pozivaju da poštuju sve donesene i propisane mjere kako bi svojom i kolektivnom, ali i individualnom odgovornosti doprinijeli da situacija na terenu, koja je trenutno nezadovoljavajuća, bude bolja. Sankcije su ostale iste i kreću se od 3.000 do 10.000 KM za pravna lica, ali nam je data mogućnost da možemo privremeno zatvarati ugostiteljske objekte. Do sada smo donijeli 11 takvih mjera".

Kada je riječ o bh. planinama, Brdarić naglašava da će nastaviti da ih kontrolišu, posebno u danima vikenda.

federalna.ba

Kanton Sarajevo epidemiološke mjere
Kanton Sarajevo Udruženje poslodavaca FBiH Udruženje poslodavaca KS
0 20.05.2024 18:56
škole Kanton Sarajevo
0 14.05.2024 12:33
Kanton Sarajevo Federacija BiH sudska taksa Općinski sud u Sarajevu
0 10.05.2024 12:07
Kanton Sarajevo delegacija Šehidsko mezarje Kovači Dan pobjede nad fašizmom
0 09.05.2024 11:00
Vijećnica Sarajevo Kanton Sarajevo Bosna i Hercegovina
0 20.04.2024 10:06