Otvoreno 11. Bugojansko lutkarsko bijenale

I ove je godine Bugojno ponovo okupilo zaljubljenike u lutkarstvo. Predstavom Tobija, u izvedbi Pozorišta mladih Sarajevo otvoreno je 11. po redu Bugojansko lutkarsko bijenale. U narednih pet dana publika će imati priliku uživati u šest predstava i bogatom pratećem programu.

Prvi susreti pozorišta lutaka BiH, najstariji lutkarski festival u našoj zemlji, u Bugojnu je održan davne 1977. godine, a samo dvije godine poslije ovaj grad postao je i stalni domaćin Bijenala jugoslavenskog lutkarstva. U takmičarskom dijelu lutkarske magije, koje je više od dvije decenije zbog ratnih dešavanja bilo prekinuto, ove godine učestvuje šest predstava iz naše zemlje i zemalja regije.

„Volimo naše Bugojansko lutkarsko bijenale jer ono puno znači za naš grad i naravno za državu, regiju. Ali mi nekako u Bugojnu zbog sami nas, zbog naše dječice, naših najdražih osjetimo tu atmosferu, taj svečarski duh koji obuhvatio ovaj grad“, kazao je Mirza Idrizović, direktor Bijenala.

Intenzivan rad posljednjih godina pomjera granice u lutkarstvu, pa je Bugojansko lutkarsko bijenale prilika i za upoznavanje tehnika izrade lutaka. Uz okrugle stolove planirane su i radionice na kojima će učesnici uz dramaturgiju lutkarskih predstava imati priliku upoznati se i s vođenjem te izradom lutke.

„Iz godine u godinu vidimo napredak, i bez obzira što Bih nema školu lutarske animacije kao što imamo u Hrvatskoj, vidimo da se ljudi zaista trude da rastu da napreduju, da idu po radionicama I da su predstave sve kvalitetnije”, smatra Matea Bulbić, članica stručnog žirija.

„21. vijek i vijekovi koji dolaze nikada neće promjeniti činjenicu da se djeca jednako rađaju i da je lutka ono što će jednako umirivati uveseljavati i učiniti ih boljim ljudima, i ispričati im priču“, kaže nam Ljiljana Labović Marinković, članica stručnog žirija.

Tokom pandemije teško je pronaći vrijeme za umjetnost. No, prema tvrdnjama organizatora, tradicija nije prekinuta, te se nadaju da će lutkarstvo kao i mnogo puta do sada preživjeti i ova teška vremena.

federalna.ba/Sanela Sojtarić

Bugojansko lutkarsko bijenale
Lutkarsko bijenale Bugojansko lutkarsko bijenale Bugojno
0 18.09.2021 11:08