videoprilog Adise Alić (Dnevnik 1)

'Bajka u izgubljenom vremenu' najbolja predstava Lutkarskog bijenala

Proglašenjem najboljih i dodjelom nagrada u Bugojnu je okončano 11. lutkarsko bijenale. Stručni žiri najboljom u cjelini proglasio je predstavu „Bajka u izgubljenom vremenu“.

U takmičarskom dijelu lutkarske magije, svijeta mašte i iluzije bilo je šest predstava. Najboljom predstavom, o svevremenskoj temi prolaznosti i dragocjenosti ljudskog života, ocijenjena je „Bajka o izgubljenom vremenu“ Pozorišta lutaka iz Mostara.

- Predstava koju je režirala Tamara Kučinović još više je podigla nivo Pozorišta lutaka i svakako nastojimo da iz godine u godinu doprinosimo kako našoj zajednici, publici na prostoru BiH, tako i čitave regije – kaže Edin Kmetaš, direktor Pozorišta lutaka u Mostaru.

- Pozorište lutaka iz Mostara impresivno je pokazalo svoju vještinu animacije i zajedništva unutar jedne lutke. I scenografija je podržala i istakla tu priču prolaska vremena – istakla je Matea Bublić, članica stručnog žirija Bijenala.

Uz odličnu kolektivnu igru, scenografija i glumci predstave „Ako me ne bude“ Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku najviše su zadivili najmlađe, čije je prisustvo i ove godine pokazalo da lutkarstvo itekako živi.

- Sama predstava ima super pouku i može se dosta djece suosjećati s likovima iz predstave – navodi Sajna Huskić, članica Dječijeg žirija.

- Naše lutke koje su bile na ulicama i koreografija koju smo pripremili ove godine na samom Bijenalu privukla je našu dječicu. To je po meni najveće bogatsvo i nešto najznačajnije što se desilo na ovom festivalu: da smo zainteresovali i usrećili veliki broj djece – zaključio je Mirza Idrizović, direktor Centra za kulturu Bugojno.

Za vrijeme festivala Lutkarska Republika je barem nakratko pružila iluziju nekog ljepšeg i sretnijeg života. Uz okolnosti koje su utjecale na produkciju svih teatara u protekloj godini, mala publika je pokazala da je lutkarstvo ipak nepobjedivo.

federalna.ba/Adisa Alić

Lutkarsko bijenale Bugojansko lutkarsko bijenale Bugojno
Bugojansko lutkarsko bijenale
0 14.09.2021 14:06
stoka Bugojno
0 07.09.2021 17:45
Bugojno šljive Mesud Šešić
0 01.09.2021 14:48
Iskra Bugojno Rukomet Zaim Kobilica
0 22.08.2021 20:32