Otvoren Sarajevo Photography Festival: Dodijeljen Grand Prix, održan koncert i izložbe 

Otvoren Sarajevo Photography Festival: Dodijeljen Grand Prix, održan koncert i izložbe 

Treći Sarajevo Photography Festival otvoren je u Bosanskom kulturnom centru. Na gala otvaranju dodijeljen je Grand Prix fotografu iz Hrvatske Ivanu Gundiću, a održan je i koncert sarajevskog muzičara Mirze Redžepagića, te otvorene izložbe finalista festivala.

Na Sarajevo Photography Festival ove godine u okviru takmičarskog programa i osam kategorija, stigle su prijave iz 56 zemalja svijeta. Tih osam kategorija žirirali su regionalni i svjetski eminentni umjetnici.

Prvonagrađeni Ivan Gundić, osvojio je Grand Prix u vrijednosti od 2.000 eura, kao i prvo mjesto u kategoriji konceptualne fotografije - koju je žirirala jedna od najznačajnijih konceptualnih umjetnica mlađe generacije iz Bosne i Hercegovine Selma Selman. Drugo mjesto u ovoj kategoriji osvojio je hrvatski umjetnik Mario Periša, dok je treće mjesto osvojila bosanskohercegovačka fotografkinja Katarina Gotić.

U kategoriji pejzažne fotografije prvo mjesto osvojio je Boško Hrgić iz Bosne i Hercegovine, dok je drugo mjesto osvojio Stefan Vukićević iz Crne Gore. Na trećem mjestu je Italijanka Elisa Mariotti, a žiri je činio Luca Venturi, osnivač i art direktor Siena International Photo Awardsa, Drone Photo Awards-a i Siena Awards Festivala. Nagradu za najbolju dokumentarnu fotografiju odnio je Poljak Patryk Jaracz, drugo mjesto osvojio je Španjolac Roger Grasas, a treće umjetnik Berk İşeri iz Turske. Tu kategoriju žirirala je Magnumova fotografkinja Nanna Heitmann.

Najistaknutija fotografija u kategoriji mode pripala je Renati Brzić, fotografkinji iz Srbije. Drugo mjesto u ovoj kategoriji osvojila je Njemica Madeleine Brunnmeier, a treće Mario Ilić iz Bosne i Hercegovine. Žiri je bio modni direktor Vogue ADRIA-e Petar Trbović. U life kategoriji prvo mjesto osvojila je francuska fotografkinja i novinarka Aruallan, a na drugom mjestu našao se Shingyu Kang iz Južne Koreje. Treće mjesto osvojio je Poljak Piotr Sobik. Žiri ove kategorije je jedan od osnivača Hamburg Portfolio Reviewa, kustos i urednik Lars Lindemann.

Nagradu za najbolju mobilnu fotografiju odnijela je Talijanka Monia Marchionni. Drugo mjesto osvojio je Izraelac Michael Banifatov, a treće Bruce Strong iz Sjedinjenih Američkih Država. Direktor Belgrade Photo Montha David Pujado, ocjenjivao je tu kategoriju. U kategoriji portretne fotografije prvo mjesto je osvojio Austrijanac Peter Pflügler, drugo Estonka Polina Soyref, a treće Katerina Churbakova s Cipra. Žiri je bila češka fotografkinja Hana Knizova. U kategoriji vjenčane fotografije pobjednica je Sanela Zukić iz Bosne i Hercegovine. Drugo mjesto pripalo je Bojanu Petričeviću, također iz BiH, a treće Sari Filipi Delić iz Hrvatske. Ovu kategoriju žirirala je Natali Grace Levine, glavna i odgovorna urednica Wezoree platforme.

Sarajevo Photography Festival traje od 27. maja do 2. juna, a pored bogatog takmičarskog programa, obuhvata izložbe, radionice, tribine i predavanja na sedam različitih lokacija u Sarajevu. Tematika ovogodišnjeg izdanja je "Intersection" gdje će biti fokus na spajanju različitih vizija i jačanju veza između autora kroz razmjene iskustava.

Danas će biti održane radionice sa Vladimirom Živojinovićem, Milicom Mrvić i Klasjom Habjan, recenzija portfolija, predavanja Ziyaha Gafića, panel diskusije  sa Filipom Koludrovićem i Petrom Trbovićem, kao i Larsa Lindemanna. Biće otvorena i izložba Katarine Marković „U prolazu” u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti.

U nedjelju, 2. juna biće održano predavanje Anđele Petrovski, kao i izložba teen programa Asye Isović, te future voicea Sabine Bešlagić. Izložba Kranj Foto Festa može se pogledati u Europe House do kraja juna.

- Kao vodeća domaća banka nosimo posebnu obavezu prema društvu u kojem djelujemo, zato je naša misija osnažiti razvoj zajednice i projekata od kulturnog značaja. Posvećeni smo identificiranju, ohrabrivanju i podršci najboljih talenata - inspirativnih mladih ljudi koji svojim djelovanjem daju veliki doprinos umjetnosti i zato već treću godinu podržava organizaciju Sarajevo Photography Festivala. Ponosni smo što možemo biti dio festivala koji obogaćuje kulturni život grada, dovodi međunarodne umjetnike i inspiriše nas da posmatramo svijet kroz objektiv talentovanih fotografa - izjavio je predsjednik Uprave ASA Banke Samir Mustafić.

Festival se organizira uz podršku Grada Sarajeva i Evropske unije u BiH, saopćeno je iz Sarajevo Photography Festivala.

federalna.ba/Fena

Sarajevo Photography festival
Sarajevo Photography festival
0 31.05.2024 19:05
Sarajevo Photography festival
0 27.05.2024 16:46
Sarajevo Photography festival
0 24.05.2024 13:50
Sarajevo Photography festival
0 15.03.2024 09:08
Sarajevo Photography festival Sarajevo Photography Festival 2023. Sarajevo
0 25.06.2023 19:10
Sarajevo Photography festival
0 23.06.2023 21:16