Otvoren Poljosajam Breške: Tradicija, kultura i turizam
Počeo je tradicionalni međunarodni Poljosajam Breške, koji već gotovo dvije decenije okuplja izlagače iz BiH i zemalja regiona. Cilj je promocija i afirmacija domaće proizvodnje, očuvanje običaja i kulturne baštine, te unapređenje ruralnog razvoja i turizma.
Poljosajam je spoj poljoprivrede, tradicije, kulture i turizma. Na jednom mjestu posjetioci imaju priliku vidjeti različite poljoprivredne proizvode, stare zanate, uživati u zvucima tradicionalne muzike, te kulture i običaja ovoga kraja. Na raspolaganju su i jednostavne, ali domaće delicije koje posjetioci vrlo rado jedu.
„Danas ću spremati uštipke od heljde, od domaćeg brašna. Brašno, voda, so, heljdino brašno umijesimo, ostavimo da odstoji nekih sat vremena i onda se mogu pržiti“, kaže kuhar Josip Grabovičkić.
„Sve je na prirodnoj bazi, znači moje je sve, moje su kupine, maline, grožđe i to preradim poslije, sve je domaće. Imam džemove, krastavce, pekmez domaći, kiseli, slatki“, govori obrtnica Hamida Imširović.
„Radim sokove, uslužno ljudima koji imaju prvenstveno svoje voće i ne znaju šta će s njim, a svi mi zasadimo voćku viška, vinovu lozu viška, cvekle, mrkve viška i onda ne znamo šta ćemo s njima“, kazao je obrtnik Zdravko Galušić.
Poljosajam u Breškama je ove godine okupio oko 70 izlagača. Svim učesnicima pruža priliku da učestvuju u brojnim edukacijama koje im mogu pomoći da svoje proizvode na kvalitetan način predstave kupcima. Teme koje su u fokusu 19. Poljosajma su, između ostalog, izazovi proizvodnje i distribucije hrane, povezivanje malih proizvođača i lokalnog tržišta te razvoj ruralnog turizma.
„Nama je cilj da promovišemo sitne poljoprivredne proizvođače koji trebaju da osnaže putem ovakvih skupova i drugih sajmova i stručnih skupova gdje mogu da saslušaju primjere dobre prakse iz Evrope i zemalja u okruženju“, naglasio je Ilija Stojak, organizator 19. međunarodnog Poljosajma Breške.
Iako se radi o malim proizvođačima, oni ipak imaju veliki potencijal i pružaju značajan udio u lokalnoj proizvodnji hrane. Zato je važno prepoznati njihov rad i pružiti im podršku u razvoju.
federalna.ba