Otkrivena uloga Evrope u stvaranju ruskih dronova ubica?
(Izvor: Ilustracija)

Otkrivena uloga Evrope u stvaranju ruskih dronova ubica?

Iranske bespilotne letjelice kamikaze korištene u najnovijim napadima na ukrajinske gradove pune su evropskih komponenti, navodi se u tajnom dokumentu koji je Kijev poslao svojim zapadnim saveznicima u kojem govori o raketama dugog dometa za napad na proizvodne lokacije u Rusiji, Iranu i Siriji.

U dokumentu na 47 stranica koji je ukrajinska vlada dostavila vladama G7 u augustu, tvrdi se da je u prethodna tri mjeseca bilo više od 600 napada na gradove bespilotnim letjelicama (UAV) koje sadrže zapadnu tehnologiju.

Prema izvještaju do kojeg je došao Guardian, 52 električne komponente koje su proizvele zapadne kompanije pronađene su u dronu Shahed-131 i 57 u modelu Shahed-136, koji ima domet leta od 2.000 km i brzinu kretanja od 180km na sat.

Pet evropskih kompanija, uključujući poljsku podružnicu britanske multinacionalne kompanije, imenovane su kao originalni proizvođači identifikovanih komponenti.

“Među proizvođačima su kompanije sa sjedištem u zemljama koalicije za sankcije: Sjedinjenim Državama, Švicarskoj, Holandiji, Njemačkoj, Kanadi, Japanu i Poljskoj”, navodi se.

Prema izvještaju, Iran je već diverzificirao svoju proizvodnju korištenjem sirijske tvornice u luci Novorosijsk, ali se proizvodnja dronova premješta u Rusiju, u centralnu tatarsku regiju Alabuga, iako Teheran i dalje isporučuje komponente.

Dalje se navodi da iranska vlada pokušava da se "ogradi od isporuke oružja Rusiji" i da "ne može da se nosi sa ruskom potražnjom i intenzitetom upotrebe u Ukrajini".

Među prijedlozima za akciju zapadnih saveznika Ukrajine - na koje će se oni vjerovatno oglušiti - su "raketni udari na proizvodne pogone ovih bespilotnih letjelica u Iranu, Siriji, kao i na potencijalno proizvodno mjesto u Ruskoj federaciji".

U dokumentu se nastavlja: „Ovo mogu izvršiti ukrajinske odbrambene snage ako partneri obezbijede neophodna sredstva za uništenje.

Nema nagovještaja o bilo kakvom prekršaju zapadnih kompanija čiji su dijelovi identifikovani. “Proizvodnja iranskih bespilotnih letjelica se prilagodila i uglavnom koristi dostupne komercijalne komponente, čija se nabavka slabo ili uopće ne kontrolira”, navodi se u izvještaju.

U ukrajinskom izvještaju navodi se da carinski podaci pokazuju da "skoro sav uvoz u Iran potiče iz Turske, Indije, Kazahstana, Uzbekistana, Vijetnama i Kostarike".

Bart Groothuis, europarlamentarac koji sjedi u pododboru za odbranu i sigurnost Evropskog parlamenta, rekao je da nije bilo dovoljno koordinacije među obavještajnim službama EU da bi se uhvatile u koštac sa zloupotrebom zapadnih komponenti. "Mislim da mnoge evropske obavještajne agencije čak i ne gledaju na sankcije", rekao je.

Dokument ukrajinske vlade – “Pogibija od baraža: izvještaj o bespilotnim letjelicama Shahed-136/131” – izrađen je uz pomoć ukrajinskog centralnog istraživačkog instituta za naoružanje i vojnu opremu i njegovih obavještajnih službi.

Pruža najnoviju analizu ruskih promjenjivih taktika i planova proizvodnje bespilotnih letjelica od kada je zabilježena prva upotreba dronova Shahed u regiji Harkov 13. septembra 2022., u gradu Kupiansk. Tvrdi se:

  • Pauza u napadima koja je trajala od 17. novembra do 7. decembra bila je „vjerovatno zbog prilagođavanja dronova dizajniranih za toplu klimu na ukrajinsku zimu“, a to „može ukazivati na dodatnu saradnju između Rusije i Irana u proizvodnji i modernizaciji Shahed-136/131”.
  • Isporuke bespilotnih letjelica Shahed-136/131 iz Irana u Rusiju odvijaju se preko Kaspijskog mora. “Iz Teherana, dronovi se isporučuju u iransku luku Amirabad, odakle se otpremaju u ruski lučki grad Mahačkalu.”
  • Oznake na elektronskim komponentama na dronovima korištenim u Ukrajini posljednjih mjeseci su uništene, „vjerovatno uz pomoć lasera“, a ruske snage su počele da koriste nazive Geranium-1 i Geranium-2 za dronove, koji je “vjerovatno dio sporazuma između Irana i Rusije o prikrivanju uloge Irana”.
  • Početkom jula, u Ukrajini je oboren novi model Shahed-136 sa oznakom „Y002“, koji je „možda sastavljen u novom proizvodnom pogonu u Rusiji“. Rečeno je da je uzorak imao drugačiju lajsnu krila, što „može ukazati i na proizvodnju na novoj lokaciji“.
  • Rusija i Iran „već rade na novom motoru za Shahed-136, koji bi trebao osigurati bolju brzinu i domet“.

U oborenim modelima dronova pronađen je širok spektar komponenti koje su proizvele zapadne kompanije, navodi se u izvještaju upućenom G7, koji čine Francuska, SAD, Velika Britanija, Njemačka, Japan, Italija i Kanada, kao i EU.

Pumpa za gorivo proizvedena u Poljskoj od strane njemačke kompanije Ti Automotive Gmbh, čija je britanska multinacionalna kompanija TI Fluid Systems matična kompanija, otkrivena je u Shahed-136, kao i mikrokontroler sa ugrađenom fleš memorijom i vrlo niskim -regulatorom pada napona sa inhibitorom švicarske firme STMicroelectronics, navodi se u izvještaju.

Takođe je otkriveno u Shahed-136 integrisano kolo bafer mrežnog drajvera i tranzistora koje je napravio International Rectifier, podružnica njemačke firme Infineon Technologies AG.

TI Fluid Systems nije odgovorio na Guardianov zahtjev za komentar. Njihova oprema je slobodno dostupna za kupovinu od trgovaca širom Evrope, a kompanija je ranije rekla da ne prodaje opremu Iranu.

Glasnogovornik STMicroelectronics-a je rekao: „Radimo sa više od 200.000 kupaca i hiljadama partnera širom svijeta. Ne odobravamo upotrebu naših proizvoda izvan predviđene namjene.

“Imamo sveobuhvatan globalni program usklađenosti trgovine kroz koji poštujemo sva pravila i propise međunarodne trgovine. Imamo program usklađenosti interne kontrole izvoza koji sadrži obuku i procedure za osiguranje usklađenosti sa različitim propisima o kontroli izvoza. Kao dio tog programa, pružamo smjernice našim prodajnim kanalima kako bismo uvjerili da svaka strana u našem lancu snabdijevanja razumije svoju odgovornost da poštuje važeće zakone i propise.”

Portparol Infineona rekao je da nije prodavao komponente Iranu i da je obustavio svoju operaciju u Rusiji u martu prošle godine.

 „Uopšteno govoreći, usklađenost sa važećim zakonima je od najveće važnosti za Infineon, a mi smo uspostavili snažne politike i procese za usklađivanje sa ovim zakonima. Upućujemo naše kupce, uključujući distributere, da obavljaju samo uzastopnu prodaju u skladu sa važećim pravilima.

“Pokazalo se da je teško kontrolirati prodaju tijekom cijelog životnog vijeka proizvoda. Ipak, poduzeli smo opsežne mjere koje su nam na raspolaganju kako bismo osigurali usklađenost sa sankcijama protiv Rusije s ciljem ne samo da se pridržavamo slova već i duha sankcija.”

U modelu Shahed-131 ukrajinski stručnjaci su identifikovali 14-kanalno, prilagodljivo integrisano kolo za upravljanje napajanjem i mikroprocesor holandske kompanije NXP Semiconductor i energetski tranzistor i integrisano kolo kompanije International Rectifier. Pronađen je i 32-bitni mikrokontroler, 32-bitni procesor, mikrokontroler sa ugrađenom fleš memorijom i veoma niskonaponski regulator pada sa inhibitorom proizvođača STMicroelectronics, kao i čip za GPS praćenje švicarske firme U-blox.

Glasnogovornik U-bloxa rekao je: “U-blox oštro osuđuje invaziju Rusije na Ukrajinu. Neposredno nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022., U-blox je obustavio svu prodaju Rusiji, Bjelorusiji i teritorijama koje je ruska vojska okupirala u Ukrajini, bez obzira na namjenu. Nedavno je U-blox također odlučio da ne prodaje članicama Evroazijske ekonomske unije (zona slobodne trgovine sa Rusijom).

“Od 2002. godine U-blox ima strogu politiku kompanije da se njeni proizvodi ne smiju koristiti u oružju ili sistemima oružja – uključujući sisteme za identifikaciju meta.” Glasnogovornik NXP Semiconductor-a rekao je da traži nove načine da izbjegne zloupotrebu svoje tehnologije.

Kaže: “Ne toleriramo upotrebu naših proizvoda u ruskom ili iranskom oružju, niti bilo koju drugu primjenu za koju naši proizvodi nisu dizajnirani ili licencirani. Nastavljamo da se pridržavamo zakona o kontroli izvoza i sankcijama u zemljama u kojima poslujemo i ne podržavamo nijedan posao u ili sa Rusijom, Bjelorusijom i drugim zemljama pod embargom, uključujući Iran. Naš tim je u stalnom kontaktu s regulatorima širom svijeta po ovom pitanju dok istražujemo dodatne mjere kako bismo neutralizirali ilegalno preusmjeravanje čipova.”

federalna.ba/The Guardian

Evropa Iran dronovi