Otkrivena spomen-ploča na mjestu stradanja mladih doktorica Azre i Alme

Spomen-ploča mladim doktoricama - Azri Spahić i Almi Suljić, tragično nastradalim u saobraćajnoj nesreći na Marijin Dvoru, otkrivena je danas na mjestu stradanja u Dolinoj ulici. Roditelji, članovi porodica, brojni prijatelji i kolege odali su počast nastradalim i položili svijeće ispred spomen-ploče.

Ispred spomen-ploče na kojoj kojoj je uklesan tekst: "Postoje životi koji kratko traju, a mnogo više ostave i daju…", iako vidno potreseni, roditelji Azre i Alme su smogli snage da pozovu nadležne vlasti na djelovanje kako se nešto slično nikome i nikada ne bi ponovilo.

Adela Suljić, majka nastradale Alme, istaknula je kako ploča nije napravljena da bi porodicu podsjećala na njihovu tragediju, nego da bude trajna opomena svima.

- Mi našu tragediju proživljavamo svaki dan, svaki sat i svaku minutu. Ova spomen-ploča treba da služi kao podsjetnik svima nama, svim građanima BiH da budemo svjesni problema u našem društvu i da uradimo sve što je u našoj moći da pokušamo promijeniti stvari – da ne sjedamo pijani i drogirani u vozila, da ne vozimo preko ograničenja, da se ovakve stvari više nikome ne bi dešavale – kazala je.

Almin otac Edin Suljić kazao je kako je vrijeme da se stane ukraj uličnim trkama, kabadahijama i vozačima bez vozačke dozvole, koji vozilima upravljaju pod utjecajem alkohola i narkotika.

Upozorio je kako i nadalje svakodnevno svjedočimo neodgovornom i bahatom ponašanju, izražavajući očekivanje da će vinovnici ove i sličnih tragedija biti najstrožije sankcionirani.

Aida Spahić, majka stradale Azre, novinarima je kazala da bol i tugu porodice ništa ne može umanjiti, te da je šokirana činjenicom da se u međuvremenu ništa nije promijenilo.

- Očigledno je da se ništa nije promijenilo što me užasava. Moj razum to ne može više da shvati. Ja sam sinoć bila na mjestu gdje je udarena žena kod 'Vječne vatre' – upozorila je Spahić.  

Otkrivanju spomen-ploče prisustvovali su i predstavnci gradskih vlasti s gradonačelnicom Benjaminom Karić na čelu, koji su, također, odali počast i položili svijeće na mjestu gdje su tragično ugašena dva mlada života.

federalna.ba/Fena

spomen ploča dr. Azra Spahić dr. Alma Suljić
stipendije dr. Alma Suljić dr. Azra Spahić
0 08.02.2024 15:21
Roman Petrović Todor Švrakić Ismet Mujezinović Mario Mikulić Općina Stari Grad Sarajevo Stari Grad spomen ploča
0 09.05.2022 17:17