Dodijeljene stipendije “Dr. Azra Spahić“ i “Dr. Alma Suljić“

Fondacija Academia organizirala je svečanu dodjelu stipendija “Dr. Alma Suljić“ i “Dr. Azra Spahić“, u znak sjećanja na mlade doktorice koje su tragično nastradale nakon saobraćajne nesreće koja se desila 26. maja 2023. godine u Sarajevu.

Svečana dodjela održana je u Bošnjačkom institutu - Fondacije Adila Zulfikarpašića, a stipendije su dobile dvije studentice medicine koje su visoko akademski uspješne, ali i društveno angažirane u zajednici, što su vrijednosti koje su krasile i tragično stradale doktorice.

Predsjednik Fondacije Academia Ismar Ećo istakao je da su doktorice Alma i Azra za svojih života ostavile inspiraciju svim mladim kolegam i da se projektom stipendija pod njihovim imenima želi čuvati sjećanje na njih.

“Stipendistice su obavezne nastaviti raditi kao i do sada, ali i još čvršće živjeti ono najplemenitije što nose, svoj moralni kompas na osnovu kojeg će donositi svoje odluke. Čestitam i ostalim djevojkama iz Zenice, Tuzle, Bihaća, Banjaluke, Sarajeva i inostranstva na prijavama. Za nas su one jednako vrijedno. Mi, članovi komisije nakon razgovora s njima možemo kazati samo blago roditeljima što ih tako lijepo odgojiše“, kazao je Ećo.

U procesu odabira stipendistica učestvovale su i porodice tragično stradalih doktorica, a Aida Spahić, majka rahmetli Azre Spahić, zahvalila se Fondaciji Academia i svim uključenim u ovaj projekt dodjele stipendija.

“Veoma sam sretna što su se na konkurs prijavile izvrsne studentice, a naročito njih pet koje su ušle u finalni krug izbora i koje dijele iste vrijednosti i streme ka istim ciljevima kao naša Azra. Sve one zaista zaslužuju da dobiju ovu stipendiju, ali nažalost smo morali izabrati samo jednu. Studenticama koje ovaj put nisu dobile stipendiju, poručujem da ne odustaju i da se prijave sljedeće godine. Beskrajno sam zahvalna što sam imala priliku da ih upoznam“, kazala je Spahić

Adela Suljić, majke rahmetli Alme Suljić, također se zahvalila svima na ideji i realizaciji ovog programa stipendija s ciljem očuvanja sjećanja na Almu i Azru.

“Zahvaljujemo svima vama koji ste uložili svoje vrijeme, entuzijazam, želju i rad da i na ovaj način sačuvamo od zaborava našu djecu i njihov put nauke, znanja, humanosti, doprinosa društvu, da olakšamo i nagradimo one koji su krenuli istim stazama i animiramo i druge da to učine“, poručila je Suljić i dodala da će kao porodica nastaviti podršku mladim ljudima.

- Azra i Alma kao svjetionici dobra za zajednicu -

Dekanese Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Amina Valjevac također je pozdravila projekt dodjele stipendija s ciljem očuvanja vrijednosti koje su živjele Azra i Alma.

“Zadovoljstvo je svjedočiti radu i aktivizmu Fondacije Academia koja potiče razvoj talenata, kreativnosti, vještina i ljubavi mladih ljudi, jer samo obrazovani, osposobljeni mladi mogu dovesti do trajnih promjena u zajednici i društvu“, poručila je Valjevac.

Jedan od osnivača Fondacije i koordinator projekta Adem Nuhović istakao je da je cilj projekta sačuvati imena Azre i Alme od zaborava i to kroz promociju vrijednosti koje su one za svojih života njegovale.

“Azra i Alma su bile svjetionici dobra za zajednicu. Njihova predanost radu, nauci i porodici, umjetnosti i brizi o drugim bila je nemjerljiva, a njihova ljubaznost i osmijesi dodirivali su srca mnogih. Danas se želimo prisjetiti njihovog entuzijazma, strasti i predanosti medicinskom pozivu. Želimo podržati mlade djevojke koje dijele iste vrijednosti i vizije i potaknuti ih da idu njihovim putem doprinosa zajednici“, kazao je Nuhović.

Premijer entitetske Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić prisustvovao je svečanosti i u kratkom obraćanju istakao da ne želi govoriti u svojstvu političara i funkcionera, već isključivo kao roditelj koji saosjeća sa porodicama tragično stradalih doktorica Alme i Azre.

“Kao prijatelj obje porodice, kao roditelj, svjestan sam da ne mogu ništa reći što će promijeniti umanjiti bol“, rekao je Nikšić i dodao da su Azra i Alma bile posebne po mnogo čemu i da je nužno gajiti uspomenu na njih.

- Riječ dobitnica: Priznanje i odgovornost -

Stipendiju “Dr Azra Spahić“ dobila je Edita Halilović, studentica druge godine Medicinskog fakulteta na Univerzitetu u Tuzli.

“Ovakav vid nagrade i podrške za moj dosadašnji trud i posvećenost nauci je pokretač mog daljeg truda i rada. Nadam se da ću u saradnji sa Fondacijom svakodnevno raditi na unapređenju nivoa znanja i vještina budućih mladih doktora u BiH s ciljem unapređenja našeg društva“, kazala je Halilović.

Stipendiju “Dr Alma Suljić“ dobila je Ema Smajlović, studentica šeste godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

“Azra je bila kolegica doktorica, uvijek velikodušna, nasmijana i spremna pružiti ruku pomoći. Ni sama ne znam koliko smo njenih materijala i radova obrađivali. Bila je uzor u svakom smislu te riječi. Kada sam počela da se bavim aktivizmom na drugoj godini studija, imala sam čast da mi Alma bude prva mentorica. Pratila je svaki moj korak i bila je prava podrška. Bila je primjer nama mladima i podigla je jednu cijelu generaciju studenata koja će joj uvijek biti zahvalna. Jednostavno, one su bile sunce“, kazala Smajlović.

Obje dobitnice su naglasile da je privilegija i odgovornost izabrati put kojim su išle tragično stradale Azrma i Alma te su poručila da će svojim radom i zalaganjem nastojati opravdati ukazano im povjerenje.

Mlade doktorice Azra Spahić i Alma Suljić su tragično nastradale nakon saobraćajne nesreće koja se desila 26. maja 2023. godine u Sarajevu. Obje doktorice bile su veoma uspješne studentice, doktorice i aktivistice u društvu.

Konkurs za stipendiju objavljen je krajem novembra 2023. godine i bio je otvoren do 10. januara, nakon čega su odabrane dvije studentice medicine koje su visoko akademski uspješne, ali i društveno angažirane u zajednici.

Fondacija Academia predstavlja nevladinu organizaciju okupljenu sa ciljem promocije i unapređenja nauke, zdravlja i edukacije. Broji više od tri stotine studenata, od kojih 50 aktivno učestvuje u njenom radu. Osnovana je sa misijom podrške razvoju vrijednosti i vještina studenata i mladih profesionalaca biomedicinskih nauka. Članovi fondacije su studenti i mladi ljekari, stomatolozi, farmaceuti i drugi profesionalci u poljima biomedicinskih nauka koji posjeduju iznimne vještine i iskustvo u vođenju projekata, organiziranju događaja i usmjeravanju finansija za stipendije i druge projekte pod pokroviteljstvom Fondacije.

federalna.ba/AA

stipendije dr. Alma Suljić dr. Azra Spahić
Radnici deficitarna zanimanja stipendije
0 04.06.2024 23:00
BPK Goražde stipendije studenti
0 16.05.2024 17:27
Tuzlanski kanton stipendije stipendija
0 14.03.2024 18:55
spomen ploča dr. Azra Spahić dr. Alma Suljić
0 08.03.2024 15:38
HKD Napredak Napredak stipendije
0 25.02.2024 09:14