OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK-u

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK-u

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić razgovarao je danas s predstavnicima Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini o implementaciji projekta "Kvalitetno obrazovanje kroz kurikularnu reformu", kojim je ovaj kanton započeo reformu nastavnih planova i programa osnovnih i općih srednjih škola.

Projekat se realizuje od 2020. godine uz podršku Misije OSCE-a, a podrazumijeva razvoj predmetnih kurikuluma za osnovno i srednje opće obrazovanje zasnovanih na ishodima učenja, a u skladu sa dokumentom Zajednička jezgra nastavnih planova i programa definirana na ishodima učenja u Bosni i Hercegovini, koji je donesen od Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Bosni i Hercegovini.

Aleksandra Krstović iz Glavne kancelarije OSCE-a u Sarajevu i Alen Ćosić iz Terenskog ureda u Travniku pozdravili su napredak ovog kantona u procesu uvođenja novih nastavnih planova i programa, na čijoj je izradi učestvovalo oko 150 stručnjaka, zahvalivši se Vladi Zeničko-dobojskog kantona i resornom ministarstvu na posvećenosti izradi novih kurukuluma prvi put nakon 1995. godine.

Naglasili su da je borba protiv korupcije i reforma nastavnih planova i programa među ključnim prioritetima OSCE-a i Evropske unije, te da je intencija da se reforma, kojom su u pilot fazi pored Zeničko-dobojskog obuhvaćeni Kanton Sarajevo i Zapadno-hercegovački kanton, proširi i na ostale kantone u Federaciji BiH te entitet Republika Srpska.

Također su najavili da će OSCE nastaviti pružati podršku reformskim procesima u oblasti obrazovanja kao i kreiranju nove udžbeničke politike, a uskoro je planiran zajednički obilazak škola u ovom kantonu kako bi se uvidjelo kako funkcioniše primjena novih nastavnih planova i programa.

Premijer Nezir Pivić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija te predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović potvrdili su spremnost ovog kantona da se u narednoj školskoj godini nastavi eksperimentalna primjena novih kurikuluma, a da potpuna primjena novih nastavnih planova i programa za osnovno i srednje opće obrazovanje počne od školske 2025/26. godine, saopćeno je iz Pres službe ZDK-a.

federalna.ba/Fena 

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini Nezir Pivić Zeničko-dobojski kanton obrazovanje
Zakon o zabrani diskriminacije Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini
0 17.05.2024 12:02
Policijska akademija FMUP-a Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini
0 13.05.2024 11:27
Zeničko-dobojski kanton alternativna krivična sankcija rad za opće dobro zatvor
0 12.05.2024 18:35
socijalni radnici Zeničko-dobojski kanton
0 08.05.2024 14:11
ZDK obrazovanje pedagoški standardi
0 04.05.2024 19:06