videoprilog Šejle Kulenović (Dnevnik 2)

Opozicija u USK-u najavljuje novu parlamentarnu većinu

Posljednjih mjeseci su glasnije najave da bi moglo doći do prekompozicije parlamentarne većine u USK. Uporište za ovu tezu nalazi se u pridruživanju SDP-a bloku B3, koji je trenutno u opoziciji, a kojeg čine NiP, POMAK i Naša stranka. Kako navode, njihova saradnja u interesu je građana ovog kantona, a cilj im je saradnju stranaka koje čine okusnicu vlasti na državnom i federalnom nivou prenijeti i na nivo USK-a. S druge strane, aktuelna parlementarna većina koju čine SDA, NES, DF i SBiH tvrdi da su trenutni odnosi unutar njihove većine stabilni.

Sve su glasnije zasad samo špekulacije u javnosti, ali i među građanima USK-a da su velike mogućnosti da bi moglo doći do nove parlamentarne većine, posebno kada se bloku B3 pridružila i stranka SDP, i tako ojačala opoziciju u skupštinskim klupama. Da su pregovori i razgovori u toku, potvrdila je i sama opozicija, ali i navode da su to u većini informativni razgovori.

„Ovo su više informativni razgovori. Znamo da na određene razgovore neko dođe da čuje samo šta se dešava, znamo da tu ima i izviđača i diverzanata, raznoraznih strana. Zato su to trenutno informativni razgovori. Kako će se to u konačnici završiti - ostaje da se vidi“, kaže Zikrija Duraković, zastupnik u Skupštini USK-a (POMAK).

„Moralo bi doći do promjene, jer ovakvo stanje građani više ne mogu da trpe. Ne može ovaj kanton da trpi takvu vrstu politike. Ne želimo nikome staviti metu na glavu zato što je sve više onih koji su nezadovoljni. Čak smo u nekim trenucima imali 18 zastupnika koji su zainteresirani za smjenu postojeće vlasti“, navodi Halil Bajramović, predsjednik NiP-a u USK-u.

„Ima tu razgovora i pregovora koji se vode permamentno. Dolaze i određene informacije do nas kao opozicije o mnogo nezadovoljstva unutar same većine“, tvrdi Almin Hopovac, zastupnik u Skupštini USK-a (SDP).

S druge strane, aktuelna vlast navodi da su uvijek od opozicije postojali razgovori i pregovori, ali da su oni kao većina trenutno fokusirani na rad i donošenje bitnih odluka za sve građane USK.

„Mogu da kažem uime SDA da nismo sudjelovali ni u kakvim razgovorima koji bi išli u pravcu promjene parlamentarne većine. Opredijeljeni smo da realiziramo sve ono što moramo završiti do kraja godine kad je u pitanju USK. Da li je neko drugi razgovarao o parlamentarnim većinama iz okvira trenutne - postoje špekulacije, postoje informacije“, govori Jasmin Musić, predsjedavajući Skupštine USK-a (SDA).

„Opzicija uvijek ruši vlast, to je njihovo legitimno pravo. Ima jedan ozbiljan blok unutar Skupštine koji sve vrijeme radi na uspostavljanju skupštinske većine. Hoće li uspjeti, kad će uspjeti, to ćemo vidjeti u narednom periodu“, kaže Agan Bunić, zastupnik u Skupštini USK-a (NES).

Ove navode prokomentarisao je i premijer Mustafa Ružnić, navodeći da je dug i težak put opozicije ka ostvarenju njihovog cilja, s obzirom na to da bi morali imati još sedam zastupnika, što je teško izvodljivo.

„Tu stvari baš ne štimaju. Tih devet zastupnika, bila je najava proširenja bloka, pa to nije uspjelo. Pa su se određeni klubovi rasuli unutar opozicije. Znači, na tih devet opozicionih ruku neophodno je sedam ruku iz pozicije, što je matematički gledano težak zadatak bilo kome da uradi“, ocjenjuje Ružnić.

Dakle, jasno je da se o potencijalnoj prekompoziciji vlasti u ovom kantonu već mjesecima pregovora. Iako niko javno ne želi iznositi detalje, sve su glasnije priče u javnosti da bi moglo doći do preokreta u kojem bi blok B3 sada s podrškom SDP-a mogao doći do potrebne većine.

federalna.ba

USK
USK Privredna komora USK nezaposleni mladi
0 30.11.2023 19:10
prosjačenje prisilno prosjačenje suzbijanje prosjačenja USK
0 28.11.2023 19:00
migranti USK Kazim Roshan
0 21.11.2023 19:23
vakcinacija gripa sezonska gripa USK
0 07.11.2023 19:00