Oktoberfest ipak bez kanabisa
(Izvor: Reuters)

Oktoberfest ipak bez kanabisa

Minhenski "Oktoberfest" ove godine bi mogao da bude proglašen za zonu "bez kanabisa", iako je njegovo konzumiranje i posjedovanje nedavno legalizovano u Njemačkoj. Marihuana je djelimično dekriminalizovana širom zemlje 1. aprila, ali su novi propisi naišli na otpor, posebno u konzervativnim krugovima, prenio je BBC.

Premijer Bavarske Markus Söder rekao je da njegova pokrajina neće postati "raj" za one koji konzumiraju marihuanu i najavio "strogu akciju" tim povodom. Neimenovani član njegovog tima izjavio je da se razmatraju prijedlozi da se opštinama omogući stvaranje zona "bez kanabisa".

Bavarski ministar za savezne poslove Florian Herrmann. naveo je "to može biti rješenje, na primjer, za narodne festivale ili za `Oktoberfest`".

Milioni posjetilaca popiju milione litara piva tokom manifestacije koja se održava u Minhenu svake godine u septembru i oktobru. Kao i u slučaju događaja širom Njemačke, organizatori "Oktoberfesta" sada će morati da uzmu u obzir nove i komplikovane zakone o liberalizaciji kanabisa.

Prema novom zakonu, odrasli mogu da uzgajaju, nose i puše ograničene količine droge, a pristalice novih propisa kažu da će to poboljšati kontrolu kvaliteta i obuzdati crno tržište.

Protivnici vjeruju da će promjene, zapravo, podstaći crno tržište, biti dodatni teret za policiju i naštetiti zdravlju mladih ljudi.

Pušenje kanabisa u poznatom minhenskom javnom parku "Engleska bašta" takođe bi moglo da bude zabranjeno, prenijeli su njemački mediji. 

federalna.ba/Srna

Oktoberfest kanabis