Prilog: Lejla Memić

Okončani protesti - nema proizvodnje uglja do ispunjenja zahtjeva

Nakon što su prethodnu noć proveli na otvorenom te odbili pregovore sa pregovaračkim timom koji je sinoć formirala Federalna vlada, iza 15 sati rudarima se obratio predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić, poručivši da nisu dobili dostojan odgovor te da njihovi zahtjevi nisu ispunjeni. Kazao je i da više neće čekati te da se vraćaju u rudnike uglja, ali da neće početi s proizvodnjom.

Tokom dana stizala je pomoć Sarajlija, te iz Crvenog križa Kantona Sarajevo i Narodne kuhinje Stari Grad.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić uputio je zahtjev predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsadu Zaimoviću za sazivanje vanredne sjednice na kojoj bi se raspravljalo o zahtjevima rudara. Istovremeno je od federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića i direktora JP Elektroprivreda BiH Admira Andelije zatraženo da Vladi hitno dostave informaciju vezanu uz stanje u rudnicima i zahtjeve rudara, a koju će Federalna vlada uputiti Parlamentu Federacije BiH. Također, resorni ministar danas je ponovo pozvao sindikate rudara na pregovore, nudeći medijaciju između njih i Elektroprivrede BiH.

Tačno u podne stigla je Dubioza kolektiv s instrumentima i koncert podrške je počeo.

A posljedice nerješavanja njihovih problema su već vidljive. Termoelektrana u Tuzli već dva dana nema isporuku uglja iz Rudnika Kreka, zbog čega je ugroženo normalno funkcioniranje, uz prijetnju obustave proizvodnje električne energije. Kažimo i da bi za donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u sastavu Koncerna, što je prvi zahtjev rudara, prema informacijama do kojih su došli mediji, bilo potrebno više od pola milijarde KM ili povećanje cijena električne energije za domaćinstva za 20 posto, a cijene uglja za 24 posto.

Na dan 30. septembar ove godine obaveze rudnika Kreka, Breza, Kakanj, Zenica, Abid Lolić i Đurđevik samo prema fondovima iznose više od 510 miliona KM. Od ovog iznosa, 215 miliona KM su dugovanja za penziono osiguranje. Postavlja se pitanje kako su i zašto nastali ovoliki dugovi.

Federalni radio
sport Federalni radio
0 02.12.2021 23:21
Vijesti u 22 Federalni radio
0 02.12.2021 22:11
sport Federalni radio
0 02.12.2021 18:05
Vijesti u 17 Federalni radio
0 02.12.2021 18:05
Hajrudin Žilić Federalni radio Otvoreni studio
0 02.12.2021 09:36
sport Federalni radio
0 01.12.2021 23:39