videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Okončani intervjui - Kajganić, Kajmaković, Janjić ili Marušić?

Izbor novog državnog tužioca tema je koja okupira javnost u već mjesecima. Ova priča konačno poprima epilog, ali kontroverze i teorije zavjere se ne stišavaju. Naime, danas su u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH okončani intervjui sa četiri kandidata. Intervjuu su se odazvali svi kandidati čije su prijave verifikovane. No, ishod će biti poznat tek iduće sedmice. Procedura se nastavlja na narednoj sjednici VSTV-a BiH, kada je planirano imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Četiri su kandidata, a glavni može biti samo jedan. Aktuelni državni tužilac Milanko Kajganić, Diana Kajmaković, Miroslav Janjić ili Seid Marušić? Samo oni su ispunili formalno-pravne uslove, pa došli do kraja procedure. Nakon obavljenog razgovora, bit će izabrani najbolji. Na potezu je VSTV BiH.

“Nadležno podvijeće će, u skladu sa Poslovnikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, predložiti tri kandidata koja će izložiti svoj Program rada na sjednici VSTV-a BiH”, navode iz VSTV-a BiH.

No, do zvaničnog imenovanja prvobitno se planiralo ići drugim putem.

“Prvo, laički rečeno, moramo pomesti u svojoj avliji”, izjavio je predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija (7.9.2022.).

Ali nisu. Procedura je nastavljena bez odgovora na ključna pitanja. Ime tužiteljice Diane Kajmaković se, osim na spisku kandidata za ovu prestižnu funkciju, našlo i na aplikaciji Sky - sada već dobro poznatom kanalu komunikacije kriminalaca u našoj zemlji i regiji. Kajmaković je, inače, u pravosuđu još od 1991. godine. Od Općinskog i Kantonalnog suda, preko Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, došla je do pozicije tužiteljice u Tužilaštvu BiH. Navodna veza s kriminalcima nije ju izbacila iz utrke, ali su otvorene provjere njene uloge u spornoj komunikacij. Ipak, Kajmaković je s Odjela za korupciju prebačena na Odjel za ratne zločine.

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić je 8.9.2022. izjavio kako je u komunikaciji između dva kriminogena lica spominjano ime Dijane Kajmaković te da je na osnovu tog izvještaja formiran KTA predmet, odnosno predmet o događaju koji treba da se istraži.

“Da se zna ima li nešto ili nema. Riješite to čim prije da znamo”, bila je Lagumdžijina poruka.

Hoće li se karijera Diane Kajmaković nastaviti uzlaznom putanjom ili će, umjesto ka vrhu pravosuđa, krenuti pravo ka dnu, mogla bi presuditi aplikacija Sky. Istovremeno, sve to ide u korist Milanka Kajganića. Trenutna pozicija čini ga najjačim kandidatom.

“Činjenice su onakve kakve jesu. On je nedavno izvještavao da je došao nekakav osnov sumnje vezano za sadržinu Sky aplikacije. To se jednostavno nije moglo prešutjeti. Ide li to trenutno ide u prilog ili ne, to će se vidjeti. Ali, stanje kakvo jeste - sigurno je da to pogoduje”, tvrdi Vlado Adamović, advokat i bivši sudija.

Kajganić od oktobra 2021. godine obavlja funkciju vršioca dužnosti glavnog tužioca, kada je zamijenio smijenjenu Gordanu Tadić. A sada je u dobroj prilici da tu i ostane. No, o očekivanjima nije želio govoriti.

“Ne planiram se oglašavati o ovom pitanju dok traje procedura. Smatram da nije prikladno”, kazao je Kajganić.

Kandidatura Miroslava Janjića i Seida Marušića u sjeni je spomenutih protivkandidata. No, sigurno je da i oni Tužilaštvu imaju šta ponuditi. Marušić nakon intervjua i, kako kaže, stečenog radnog iskustva, očekuje da baš on bude na čelu državnog tužilaštva. Ko će preuzeti vodeću funkciju na adresi Kraljice Jelene 88, bit će poznato 28. septembra.

federalna.ba

Tužilaštvo BiH Tužiteljstvo BiH Milanko Kajganić Diana Kajmaković Miroslav Janjić Seid Marušić