Prilog Ermine Jalimam

Oko 18.000 učenika bilo izloženo prijetnji - prijeteće poruke da su u 110 sarajevskih škola postavljene bombe

Oko 18.000 učenika bilo je izloženo prijetnji nakon prijeteće poruke poslane e-mailom da su u 110 sarajevskih škola postavljene bombe.

Odvojene, prijeteće telefonske dojave o postavljenim eksplozivnim napravama poslane su i Općinskom sudu te sjedištu kantonalne Vlade. Na sreću, sve dojave su bile lažne, ustanovljeno je KDZ pregledima tokom dana. Vlast i struka  šalju poruku da mjesta panici nema ali se ove prijetnje shvataju ozbiljno te ih se tretira kao teroristički čin.

Svi učenici hitno su evakuirani što je, uprkos nedoumicama i strahu nastavnog osoblja ,obavljeno u potpunom redu i bez panike svjedočili su direktori osnovnih škola Namir Ibrahimović i Asmir Zukić

Uslijedio je zahtjevan zadatak da se u svih 110 škola u KS izvrše KDZ pregledi u kojima je zbog obima posla, kantonalnoj policiji pomoć pružila Federalna uprava policije, MUP Zeničko-dobojskog kantona, SIPA, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela i Granična policija. Na sreću ustanovili su da su prijeteće poruke bile lažne. Ko i zašto ih je poslao biće predmet istrage koja je otvorena u  kantonalnom Tužilaštvu koje ovo krivično djelo tretira kao terorizam, izjavio je policijski komesar  MUP-a KS Nusret Selimović.

 

„Nema mjesta panici ali se svaka prijetnja uzima vrlo ozbiljno“ poručio  je premijer KS Edin Forto.

 

NATO je prije nekoliko dana upozorio da bi BiH mogla biti meta hakerskih napada što se treba dovesti u kontekst ukrajinske krize i političke i sigurnosne situacije u BiH, kaže ekspert iz oblasti sigurnosti, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Nedžad Korajlić.

 

„Ovo bi mogla biti subverzivna akcija obavještajnih službi zemalja koje imaju neki interes u ovom regionu“ -kaže Korajlić.

 

Obavještajne i sigurnosne službe rade svoj posao, poruka je struke a građani su itekako zainteresirani da istraga dovede i do epiloga-odnosno rezultata i imena onih koji su uputili prijetnje bh. građanima.

 

 

 

 

 

prijetnja bombom lažna dojava Federalni radio
sport Federalni radio
0 28.06.2022 23:04
Vijesti u 22 Federalni radio
0 28.06.2022 22:46
Vijesti u 17 Federalni radio
0 28.06.2022 17:57
Federalni radio inflacija
0 28.06.2022 17:27
NATO Federalni radio Jens Stoltenberg
0 28.06.2022 17:25