Prilog: Irena Antić

Ograničenje marži - dobra odluka, ali nije dovoljna

Na snagu je stupila odluka Vlade Federacije BiH o ograničenju visine marži na devet namirnica iz potrošačke korpe. Nažalost, to za građane, posebno one s najnižim platama i penzionere, ne znači mnogo. Dok plate uglavnom stagniraju, cijene određenih artikala rastu ili ostaju u iznosima koji su za mnoge nedostižni. Približava se grijna sezona, sve češće se spominje poskupljenje energenata, a potrošačka korpa u Federaciji Bosne i Hercegovine, koju je Savez samostalnih sindikata izračunao za august 2023. godine iznosi 3.322 marke. Mnogi se pitaju, kako preživjeti.

 

Troškovi života u augustu, u odnosu na juli, porasli su za 500 maraka. Iz Saveza samostalnih sindikata BiH podsjećaju da je minimalna plata, prema Odluci Vlade Federacije BiH, 596 KM, te da pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom iznosi 37,98 posto, a pokrivenost minimalnom platom oko 18 posto. Približava se grijna sezona, sve češće se spominje poskupljenje energenata, a potrošačka korpa u Federaciji Bosne i Hercegovine, koju je Savez samostalnih sindikata izračunao za august 2023. godine iznosi 3.322 marke. U ovaj iznos, nisu uračunati gorivo koje opet poskupljuje, niti rate kredita.

 

U Republici Srpskoj najavljeno je donošenje mjera kojima bi bio zaustavljen rast cjena, ali i smanjenje postojećih. Robnih rezervi u Federaciji BiH nemamo, podsjeća Draško Aćimović:

Da smo napravili robne rezerve u aprilu, kad smo mogli jeftino kupovati prehranu i napraviti robne rezerve, ne bismo u ovom momentu strahovali od zime i poskupljenja.

 

Vlada Federacije BiH donijela je odluku kojom je ograničena visina marži na sedam osnovnih životnih namirnica i dva higijenska proizvoda. Smanjenje cijena, navode iz resornog ministarstva, bit će vidljivo u narednim mjesecima. Mnogi odluku smatraju korisnom i dobrom, ali nedovoljnom. Marin Bago, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača Futura:

Odluka je dobra. Nema u njoj ništa loše. Međutim, ona obuhvaća nekoliko prehrambenih proizvoda. Potrošačka košara je malo složenija. Ona se sastoji od proizvoda, usluga, hrane, obrazovanja, transporta i tako dalje. Te mjere, bojim se da neće napraviti nikakav rezultat ako ih drugi resori, druga ministarstva iz drugih oblasti ne budu pratili. Jedna prosječna plaća od 1.200 maraka ne može prehraniti obitelj. Odričemo se zdravlja, kvalitetne hrane, higijene, kulture, sporta, u svoje ime, u ime svoje djece i to je, zaista, jedan poražavajući podatak.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je smanjenje cijena domaćih proizvoda. Od ponedjeljka, u Hrvatskoj će biti zamrznute cijene električne energije i 30 osnovnih proizvoda.

Istovremeno, rast cijena bilježi se na globalnom nivou. Zbog toga stručnjaci preporučuju praćenje svjetskih trendova i na osnovu toga izradu potrebnih planova.

 

marža ograničenje marže Federalni radio
Vijesti u 12 Federalni radio
0 02.06.2024 12:59
Federalni radio sport
0 01.06.2024 23:45
Vijesti u 22 Federalni radio
0 01.06.2024 22:02
sport Federalni radio
0 01.06.2024 17:45
Vijesti u 17 Federalni radio
0 01.06.2024 17:43
sport Federalni radio
0 30.05.2024 22:57