Održan interni naučni skup 'Bibliografija radova o Islamskoj zajednici BiH u periodu 1930-1941'
(Izvor: Fena/MINA)

Održan interni naučni skup 'Bibliografija radova o Islamskoj zajednici BiH u periodu 1930-1941'

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je održan interni naučni skup "Bibliografija radova o Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine u periodu 1930-1941", a u okviru manifestacije "Dani islamske tradicije Bošnjaka". 

U pozdravnom govoru direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid Dautović zahvalio je svim učesnicima na njihovom doprinosu.

- Hvala vam što ste prihvatili ideju da istražujete za ovaj naš veliki projekat historije Islamske zajednice. Ovo je veliki, značajan projekat i istražujemo svaki list u kojem se spominje Islamska zajednica. Vi ste u kontinuitetu nekoliko godina s nama, nadamo se da ćemo zajedno uspješno provesti do kraja ovaj projekat - kazao je Dautović.

Projekat pisanja bibliografija radova o Islamskoj zajednici vodi hafiza dr. Sumeja Ljevaković-Subašić, iz Instituta.

- Godine 2009. Institut je pokrenuo projekat pisanja historije Islamske zajednice, budući da u Bosni i Hercegovini još nemamo cjelovitu historiju Islamske zajednice. Budući da je to zaista jedan veliki projekat, odlučili smo da na samom početku uradimo bibliografiju radova o Islamskoj zajednici, kako bi nakon toga pristupili pisanju historije - kazala je Ljevaković-Subašić.

Navela je da je 2020. godine započeto pisanje bibliografije, te da je obrađen period Austro-ugarske uprave. Nakon internog skupa 2020. godine, 2021. godine objavljena je Monografija bibliografije radova o Islamskoj zajednici iz Austro-ugarskog perioda.

- Ova bibliografija je dostupna online svim zainteresovanim koji se bave Islamskom zajednicom, pisanjem o institucijama, uposlenicima zajednice, to im je prva adresa. Zaista je jako posjećena, mnogi istraživači je koriste. Prethodne godine smo nastavili s pisanjem bibliografije, i obradili smo period od 1929. godine. Ova bibliografija nije izašla, jer čekamo da kompletiramo period do Drugog svjetskog rata. Ove godine smo nastavili do 1941. godine - objasnila je Ljevaković-Subašić.

Učesnici skupa bili su hafiz dr. Elvir Duranović, prof. dr. Zehra Alispahić, Mehmed Hodžić, Ejla Ćurovac, Lamija Hamzakadić, Amina Svraka, Anida Ibričić, Sumedin Kobilica, Edin Čolaković, Lamija Husić i Sumeja Ljevaković-Subašić.

- Već nekoliko godina sam dio ovog projekta. Za ovaj skup predstavio sam radove o Islamskoj zajednici u novinama 'Slobodna riječ', koje su izlazile u periodu od 1931. do 1932. godine. Dijapazon tema o Islamskoj zajednici koje se nalaze u ovim novinama je širok, govori o tome kako je Zajednica djelovala u tom periodu, o nekim segmentima njene djelatnosti, organizaciji, uposlenicima, i slično - izjavio je Mehmed Hodžić.

Kako su najavili iz Instituta, naredne godine planirano je objavljivanje monografije radova o Islamskoj zajednici do Drugog svjetskog rata, javila je Mina. 

federalna.ba/Fena

naučni skup