Određene mjere zabrane optuženima za zločine u Briševu
(Izvor: Fena/BIRN BiH)

Određene mjere zabrane optuženima za zločine u Briševu

Sud Bosne i Hercegovine odredio je mjere zabrane Veljku Brajiću i drugima, optuženima za ratni zločin u Briševu, kada je u oružanom topničkom i pješadijskom napadu na civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti i okolna mjesta u blizini Prijedora ubijena 61 žrtva.

Veljku Brajiću je, odlukom Suda BiH, određena mjera zabrane putovanja van zemlje. Njemu su sa ostalim optuženima u ovom predmetu – Slobodanu Taranjcu, Ranku Kaurinu, Branku Dženopoljcu i Drašku Topiću – određene mjere zabrane sastajanja s određenim osobama i svaki oblik kontaktiranja sa svjedocima Tužilaštva BiH, te približivanja na udaljenost od 50 metara, potvrđeno je za Detektor.

- Izrečene mjere zabrane po ovom rješenju mogu trajati dok za istima postoji potreba ili do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti trajanja izrečenih mjera zabrane vršit će se svaka dva mjeseca - navodi se u odgovoru Suda BiH za Detektor.

Iz Državnog suda navode kako je Tužilašto predložilo da se prema svim optuženima, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo iz optužnice, izreknu mjere zabrane putovanja van Bosne i Hercegovine, zabrana prilaska i sastajanja sa svjedocima predloženim uz ovu optužnicu te međusobnog sastajanja optuženih, kao i obavezu povremenog javljanja nadležnom državnom organu.

Sve Odbrane su se na ročištu održanom prošle sedmice usprotivile predloženim mjerama Tužilaštva.

Sud BiH je 15. marta donio rješenje kojim je odbijen kao neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH sadržan u optužnici, na šta je Tužilaštvo uložilo žalbu koja je uvažena i djelimično je prihvaćen prijedlog za mjere koje su određene rješenjem od 20. marta, objašnjeno je za Detektor iz Suda BiH.

Kako je iz Tužilaštva BiH ranije objavljeno, njih petorica se terete da su krajem jula 1992. godine planirali i učestvovali u oružanom topničkom i pješadijskom napadu na nebranjeno selo Briševo, nastanjeno uglavnom civilnim stanovništvom hrvatske nacionalnosti, i okolna mjesta u blizini Prijedora. Tom prilikom je u samo nekoliko sati ubijena 61 žrtva, među kojima je najmlađi bio dječak od 16 godina, a najstarija žrtva imala je 81 godinu, kao i jedna maloljetna žrtva bošnjačke nacionalnosti.

federalna.ba/Fena

Tužilaštvo BiH Sud BiH
Dragan Spasojević Sud BiH optužnica
0 24.05.2024 12:54
saslušanje SIPA Tužilaštvo BiH Bakir Izetbegović Emir Suljagić Reuf Bajrović
0 23.05.2024 17:47
Milorad Dodik Miloš Lukić Sud BiH
0 22.05.2024 15:54
Tužilaštvo BiH krijumčarenje ljudima priznanje
0 22.05.2024 09:46
Enisa Adrović Tužilaštvo BiH
0 21.05.2024 17:11
Tužilaštvo BiH početak suđenje Srebrenica
0 16.05.2024 14:01