Odbornici podržali da se Cetinjski manastir vrati CPC, glasanje u petak
(Izvor: Shutterstock)

Odbornici podržali da se Cetinjski manastir vrati CPC, glasanje u petak

Skupština opštine Cetinje nije se danas izjasnila o građanskoj inicijativi da se Cetinjski manastir vrati na korištenje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC), ali su klubovi odbornika usaglasili zaključak u kome su podržali inicijativu.

Uoči početka sjednice grupa mladića je vrijeđala i prijetila jednom od poslanika URA.

Vlada Crne Gore odlučila je juče bez održavanja sjednice da Cetinjski manastir upiše na državu Crnu Goru umjesto prijestolnice Cetinja kao nosioca prava svojine.

Cetinjski manastir je formalno pravno u vlasništvu opštine Cetinje, dok Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve tvrdi da pripada njoj.

Kako se navodi u danas usvojenom zaključku Skupštine opštine Cetinje, cilju očuvanja opredjeljenja građana Crne Gore da žive u državi u kojoj su osnovne vrijednosti sloboda, mir, tolerancija, poštovanje ljudskih prava i sloboda, multikultularnost, demokratija, vladavina prava i jednakost, podržava Inicijativu radi omogućavanja ravnopravnosti u korištenju Cetinjskog manastira svim pravoslavnim vjernicima i slobodnog vršenja vjerskih obreda i poslova svim pravoslavnim vjerskim zajednicama u državi.

Predsjednici klubova odbornika su, nakon višesatne rasprave, sa rukovodstvom grada i Skupštine usaglasili šest zaključaka o kojima će Skupština Prijestolnice glasati u petak.

Tokom današnje rasprave u cetinjskom parlamentu, kojoj nisu prisustvovali odbornici Demokratske Crne Gore, podršku inicijativi su najavili iz Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i iz cetinjske URE.

Gradonačelnik Prijestolnice Cetinje Aleksandar Kašćelan kazao je da vlasništvo nad Cetinjskim manastirom nije samo pravno i administrativno pitanje, kojim se odlučuje ko ima pravo učenja i praktikovanja vjere u njemu, već važno društveno, kulturološko i političko pitanje, čije posljedice mogu biti nesagledive po nacionalni identitet.

Kašćelan napominje da u razmatranju inicijative treba imati na umu i to da danas u Crnoj Gori nema naroda ili etničke zajednice kojoj je toliko uskraćeno osnovno ljudsko pravo na ispovijedanje vjere kao što je to slučaj s pravoslavnim Crnogorcima kojima je CPC matična crkva.

"Na prste jedne ruke mogu se nabrojati hramovi u kojima vjernici Crnogorske pravoslavne crkve se mogu moliti i obavljati crkvene obrede. U javnom diskursu pripadnici crnogorskog naroda i vjernici CPC oslovljavaju se najpogrdnijim imenima uz osporavanje prava na postojanje Crnogoraca kao autohtone nacije i Crnogorske pravoslavne crkve kao samostalne i od pomjesnih crkva priznate zajednice vjernika", naglasio je on.

federalna.ba/Beta

Crna Gora Cetinjski manastir
Crna Gora koronavirus
0 22.09.2021 17:32
Crna Gora koronavirus
0 21.09.2021 16:58
Crna Gora koronavirus
0 20.09.2021 17:34
Crna Gora cijepljenje
0 20.09.2021 08:41