Prilog: Maida Alić

OD SUTRA „ZAKLJUČAVANJE“ CIJENA 40 NAMIRNICA

Federalno ministarstvo trgovine i Udruženje poslodavaca Federacije BiH predstavili su projekat „Zaključavamo cijene“ čija realizacija počinje sutra. Naime, naredna tri mjeseca cijene 40 namirnica u velikim trgovačkim centrima ne smiju biti povećane. Manjim trgovinama, koje su se dobrovoljno prijavile za učešće u ovom projektu, ostavljena je mogućnost da odaberu 20 proizvoda kojima će zalediti cijenu. 

Zaključavanjem cijena 40 namirnica u trgovinama koje se dobrovoljno prijave za učešće u projektu, nastoji se pomoći građanima da se izbore sa rastućim troškovima života. Do sada se prijavilo 20 velikih trgovačkih lanaca i sedam manjih trgovina u kojima će biti sniženo 20 proizvoda. Pomoćnica federalnog ministra trgovine za cijene i analizu tržišta Merima Maslo:

"Spisak proizvoda sadrži 40 artikala sa raznim brendovima koji se može mijenjati, ali se zaključana cijena ne može mijenjati, ona traje tri mjeseca."

Protokol o načinu provedbe projekta javno je dostupan na stranici Ministarstva. Također se na web-stranici nalazi i javni poziv za dobrovoljno učešće u projektu. Potpisivanjem protokola, trgovci mogu preuzeti logo koji se koristi isključivo za proizvode koji se nalaze na spisku:

„Na svakom od proizvoda, pored loga, stajat će stara cijena i tzv. zaključana cijena. Trgovci su obavezni i da na ulazu u objekat na vidnom mjestu imaju plakat na kojem će biti fotografija konkretnog proizvoda, ranija cijena, zaključana cijena i logo proizvoda.“

Ministar trgovine Amir Hasičević kaže da, prema analizama prethodnih i sadašnjih cijena, sniženje iznosi između 15 i 20 posto:

„Svjedoci smo poskupljenja energenata, imali smo poskupljenje uglja i stalno se u javnosti govori, ako poskupi gorivo, ako poskupe energenti, da li će poskupiti i životne namirnice. Evo, mi ovim pokazujemo da ovih 40 namirnica u narednih tri mjeseca neće mijenjati cijenu.“

Prilikom odabira namirnica vodilo se računa o kvaliteti i različitim brendovima, a trgovcima je ostavljena mogućnost da sklapaju dogovore s proizvođačima i dobavljačima s kojima oni najviše posluju.  Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović ističe da je projekt rezultat dobre saradnje ovog udruženja i Ministarstva:

"Vidjeli smo da aktivnosti oko ograničavanja marži ne daju dovoljne rezultate i nadamo se da će rezultat ovog projekta biti dosta bolji. Bilo je puno pitanja i dilema. Kompanije su pokazale veliku društvenu odgovornost."

Međutim, građani su sumnjičavi kada je u pitanju ovaj projekat: „Zaključat će cijene proizvoda koji najmanje idu.“

 

zaključavanje zaključavanje cijena Federalni radio cijene cijena
Federalni radio sport
0 20.04.2024 23:59
Vijesti u 22 Federalni radio
0 20.04.2024 22:25
Federalni radio Vijesti u 17
0 20.04.2024 18:08
Federalni radio sport
0 20.04.2024 16:53
Vijesti u 12 Federalni radio
0 20.04.2024 16:39
sport Federalni radio
0 19.04.2024 23:20