Obrtnička komora BPK Goražde negoduje zbog odluke o povećanju osnovice za obračun doprinosa
(Izvor: Fena)

Obrtnička komora BPK Goražde negoduje zbog odluke o povećanju osnovice za obračun doprinosa

Obrtnici i zanatlije sa područja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde reagirali su zbog odluke Vlade FBiH kojom se od januara ove godine povećava osnovica za obračun doprinosa.

Predstavnici Obrtničke komore BPK-a na pres – konferenciji  naglasili su da je, uprkos stalnom ukazivanju svih obrtničkih komora na krajnje neravnopravan položaj, Federalno ministarstvo finansija u decembru 2022. godine objavilo osnovice za obračun doprinosa određenih obveznika za 2023. godinu, među kojima su obrti i srodne djelatnosti.

- Osnovica koju plaćaju obrtnici u Federaciji BiH je iznimno visoka, čak i u odnosu na zemlje u okruženju i ne odražava realno ostvareni prihod svakog pojedinačnog obrtnika. Mali privrednici, odnosno obrtnici i zanatlije su ogorčeni  jer je riječ o dodatnom nametu koji će se kretati u rasponu od 40 do 190 KM,  zavisno od djelatnosti. Primjera radi, za obrt i srodne djelatnosti osnovica je povećena za 110 KM, za stare zanate i niskoakumulativne djelatnosti za 43 KM, a za samostalnu djelatnost slobodnih zanimanja za 187 KM – pojašnjava predsjednik Obrtničke komore BPK Goražde Rehad Deljo.

Smatra da će odluka o povećanju osnovice za obračun doprinosa dodatno ugroziti obrtnike koji se ionako nalaze u teškom položaju

- Po nama je ovo ponovo udar na obrtnike, mogla se, ako ništa,  sačekati bar još jedna godina da se oporavimo. Ovo  povećanje ne ide u prilog opstojnosti i razvoju obrta, znajući da je inflacija prisutna, da ljudi odlaze, da su razni problemi prisutni, poskupljenja sirovina i usluga i sada će ovo dodatno da  utiče na sve i da motiviše ljude da zatvaraju, rade 'nacrno' i odlaze odavde – mišljenja je Deljo.

Iz Obrtničke komore napomenuli su da u BPK Goražde djeluje 300 obrtnika te da je u ovoj djelatnosti uposleno oko 500 osoba.

federalna.ba/Fena

obrtnici
Enes Arapović Obrtnička komora obrtnici
0 24.03.2024 09:59
mladi poslovna ideja obrt obrtnici
0 02.02.2023 18:46
zanati zanatlije obrtnici USK radna snaga
0 14.08.2022 18:57
Kanton Sarajevo obrtnici lockdown
0 16.03.2021 21:21