Objavljen bogat program Sarajevo Photography Festivala

Objavljen bogat program Sarajevo Photography Festivala

Treći po redu Sarajevo Photography Festival koji će se održati od 27.05 do 02.06.2024 objavio je bogati program koji se sastoji od niza izložbi svjetski poznatih autora, predavača i radionica za učesnike iz cijele regije održat će se na sedam različitih lokacija u Sarajevu. 

Tematika Sarajevo Photography Festivala za ovo izdanje je "Intersection" gdje će biti fokus na spajanju različitih vizija i jačanju veza između autora kroz razmjene iskustava, radionice, izložbe i panel diskusije na kojima će učesnici imati priliku da svoje radove predstave izdavačima, kustosima izložbi, umjetničkim direktorima i direktorima festivala. 

Vizualno iskustvo posjetitelja Sarajevo Photography Festivala biti će obogaćeno sa šest izložbi internacionalnih i regionalnih autora koje donose jake poruke zabilježene kroz fotografiju.

Izložba "Occupied Plaesures" autorice Tanje Habijoqa prikazat će ciklus fotografija nastao na okupiranoj Zapadnoj obali, Gazi i Jerusalemu koja prikazuje sposobnost ljudi da pronađu mala zadovoljstva unutar teških uslova života. Tanya Habjouqa je nagrađivana fotografkinja, umjetnica i fotoreporterka. Antropologinja i novinarka, s magistarskom diplomom iz globalnih medija i fokusom na bliskoistočnu politiku, njen rad se fokusira na rod, reprezentacije drugih, raseljenje i ljudska prava. Sa skoro 20 godina iskustva, Habjouqa je postala vodeći glas u unapređenju novih dokumentarnih praksi koje nastoje preoblikovati vijesti i politiku kroz suptilniju, kulturno pismeniju prizmu. Tanya će osim izložbe, na ovogodišnjem Sarajevo Photography Festivalu, biti i jedna od voditeljica radionice namijenjene za profesionalne fotografe.

Posjetitelji festivala će imati priliku vidjeti i izložbu „U prolazu"fotografkinje Katarine Marković. Kroz svoju umjetnost, Katarina istražuje duboke emotivne teme i intimne aspekte ljudskog iskustva, fokusirajući se na umjetničku i portretnu fotografiju.

Istog dana, održat će se i panel diskusija sa glavnim urednikom Vogue Adria, Filipom Koludrovićem i modnim urednikom Vogue Adria, Petrom Trbovićem na temu “Moda, fotografija i konstrukcija identiteta”. Ovaj panel će moderirati i voditi Gordana Miladinović, bosanskohercegovačka stilistkinja sa bogatim iskustvom rada na modnim snimanjima.

SPF je ove godine ostvario saradnju sa nekoliko regionalnih festivala, a rezultat toga je i izložba Kranj Foto Festa u Europe House u saradnji sa Slovenačkom ambasadom u BiH.

Novitet ove godine je predstavljanje mladih autora. Asya Isović je četrnaestogodišnja umjetnica čiji radovi će biti izloženi u Goethe institutu.

Posebna zanimljivost ovogodišnjeg programa je i pregled portfolija. Profesionalni fotografi imaju priliku da svoje radove pokažu ekspertima, kustosima, direktorima drugih festivala, te urednicima magazina i na taj način dobiju konstruktivnu kritiku, usmjerenje za svoj rad, ali se i potencijalno uvežu i ostvare dodatne saradnje.

Zvanična ceremonija dodjele nagrada i centralni događaj festivala održat će se 31.5.2024  u 19:00 u BKC gdje će biti proglašeni pobjednici u svih osam kategorija, te ukupni Grand Prix pobjednik, koji osvaja 4 000KM. Ukupni nagradni fond takmičarskog programa Sarajevo Photography Festivala iznosi preko 12 000KM u partnersvu sa Canonom i ASA bankom.

U BKC će se održati i kratki koncert Mirze Redžepagića, nakon čega će u galeriji biti otvorena izložba. Ulaz je besplatan i otvoren za sve.

Kompletan program festivala možete pronaći na društvenim mrežama festivala i web stranici:  sarajevophotofest.com

federalna.ba

Sarajevo Photography festival
Sarajevo Photography festival
0 31.05.2024 19:05
Sarajevo Photography festival
0 27.05.2024 16:46
Sarajevo Photography festival
0 15.03.2024 09:08
Sarajevo Photography festival Sarajevo Photography Festival 2023. Sarajevo
0 25.06.2023 19:10
Sarajevo Photography festival
0 23.06.2023 21:16