Obilne kiše zahvatile Španiju, dvojica muškaraca nestala, linije prekinute
(Izvor: Ilustracija)

Obilne kiše zahvatile Španiju, dvojica muškaraca nestala, linije prekinute

Nekoliko linija podzemne željeznice u Madridu i veze brzih vozova s južnim gradovima zatvorene su u ponedjeljak ujutro, a dvojica muškaraca su nestala nakon što je obilna kiša zahvatila centralnu Španiju.

Službe hitne pomoći pomagale su u skoro 1.200 incidenata u regiji tokom noći, a vatrogasci i policija tragaju za dvojicom nestalih muškaraca u ruralnoj oblasti Aldea del Fresno, jugozapadno od Madrida, kazao je Javier Chivite, portparol službe za hitne situacije u regiji.

- Dvije osobe su nestale, otac i sin, bili su u vozilu koje je ušlo u lavinu izazvanu bujicom rijeke Alberche. Nadamo se da će to imati pozitivan ishod - kazao je Chivite.

Nekoliko cesti u regiji Madrida zatvoreno je jer je šest mostova srušeno vodom koja se izlila iz korita rijeke.

Iznenadna jaka kiša koja je pogodila zemlju pretvorila je ulice u rijeke u regijama Madrida, Kastilje, Katalonije i Valencije. Tuča je također padala u brojnim regijama.

Obilne padavine ipak su u ponedjeljak ujutro jenjavale. Kiša se nastavila u većem dijelu zemlje, ali je Nacionalna meteorološka agencija u ponedjeljak snizila nivo upozorenja na žutu s narandžaste i crvene u nedjelju.

Nekoliko linija podzemne željeznice zatvoreno je u centru Madrida u ponedjeljak ujutro. Neke brze veze između Madrida i regije Andaluzija, na jugu Španije, nastavljene su kasnije, ali su vozovi saobraćali manjim od normalnih brzina, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

brzi voz Madrid kiša vatrogasci policija