videoprilog Anite Zovko (Dnevnik 2)

Obilježena 31. godišnjica zločina nad Bošnjacima Nevesinja

U selu Kljuna pokraj Nevesinja obilježena je 31. godišnjica zločina nad Bošnjacima u općini Nevesinje. U lipnju i srpnju 1992. godine ubijeno je 305 Bošnjaka i 14 Hrvata, među kojima je i 26 djece. Za zločine u Nevesinju osuđene su tek tri osobe, a ni nakon toliko godina nisu pronađene sve ubijene osobe. I ove godine održan je marš mira „Put spasa“ od Mostara do sela Kljuna.

Merima Šipković-Begić svake godine sudjeluje u maršu mira. Uostalom, taj put je prošla i te 1992. godine s roditeljima kada su bježali. Imala je svega četiri godine. Iz njene obitelji stradalo je deset osoba, među kojima i beba od svega sedam dana.

“Ne pamtim mnogo toga, ali postoje te dvije situacije koje su mi ostale urezane u sjećanju kada je moja majka skidala veru sa svog prsta jer se htjela oprostiti od nas, vidjela je da dolaze vojnici, ali ona u tom trenutku nije znala da su to naši vojnici. Ona je već tada vidjela da nas uzimaju”, priča Merima.

Nesrpsko stanovništvo nevesinjskoga kraja ubijano je na različitim mjestima, pretrpjeli su i brojna zatočenja i silovanja. Još se traga za 120 ubijenih Bošnjaka.

Krsto Savić, Radivoje Soldo i Milko Mučibabić jedine su tri osobe koje su osuđene, neke ne i pravosnažno za zločin u Nevesinju.

“To je zanemarljivo. Često kažem da su Nevesinjci u prošlom ratu prolili više od 2.600 litara krvi. I ta rečenica sve govori”, kaže Šerif Bojičić, predsjednik udruženja Povratkom za BiH.

“Moramo početi vršiti pritisak na pravosudne institucije, pravosudne organe pored ovih obilježavanja, jer do sada su samo dva čovjeka pravosnažno osuđena. 509 osoba je na našem zidu plača, a 305 je ubijeno u samo prvih nekoliko dana. Podsjećam da ovdje nije bilo nikakvih oružanih sukoba”, ističe Suad Omerika, predsjednik Skupštine udruženja Povratkom za BiH.

Nevesinjski zločin potpuno je zanemaren i od pravosuđa i od institucija vlasti, naglašava Omerika. Od završetka rata do danas u Nevesinju ozbiljnijih izgreda nema jer nema ni, kako kaže, pravoga povratka Bošnjaka. Nijedan Bošnjak nije zaposlen u tom mjestu. Mahom su svoje živote nastavili u Mostaru ili diljem svijeta.

federalna.ba

Nevesinje ratni zločini ratni zločin
Ujedinjene nacije Izrael ratni zločini Gaza
0 12.06.2024 10:08
Jezero ratni zločin
0 30.05.2024 21:30
Fond za humanitarno pravo ratni zločini
0 29.05.2024 13:12
Hasan Delić Drežnica ratni zločin
0 21.05.2024 17:08
Velika Kladuša ratni zločin optužnica
0 20.05.2024 18:53