I Izrael i Hamas počinili ratne zločine u Gazi, pokazala UN-ova istraga
(Izvor: Ilustracija/Ashraf Amra/Anadolu via Getty Images)

I Izrael i Hamas počinili ratne zločine u Gazi, pokazala UN-ova istraga

Međunarodna komisija koju podržavaju Ujedinjene nacije (UN) navela je u izvještaju da su izraelske vlasti odgovorne za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene tokom vojnih operacija i napada u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine.

Nezavisna međunarodna istražna komisija UN-a utvrdila je da su izraelske vlasti odgovorne za ratne zločine gladovanja kao metode ratovanja, ubistava ili namjernog ubijanja, namjernog usmjeravanja napada na civile i civilne objekte, prisilnog premještanja, seksualnog nasilja, mučenja i nečovječno ili okrutno postupanje, proizvoljno pritvaranje i narušavanje ličnog dostojanstva.

Komisija je utvrdila da su također počinjeni zločini protiv čovječnosti istrebljenja, rodnog progona usmjerenih na palestinske muškarce i dječake, ubistvo i prisilno premještanje.

“Veliki broj civilnih žrtava i široko rasprostranjeno uništavanje civilnih objekata i infrastrukture u Gazi bili su neizbježan rezultat strategije poduzete s namjerom da se prouzrokuje maksimalna šteta, zanemarujući principe proporcionalnosti i adekvatnih mjera opreza“, navodi se u izvještaju.

Navedeno je i da namjerna upotreba teškog naoružanja velikog destruktivnog kapaciteta u gusto naseljenim područjima predstavlja namjeran i direktan napad na civilno stanovništvo.

Što se tiče izjava izraelskih zvaničnika, u izvještaju se navodi da su njihove retorike dovele do poticanja i da mogu predstavljati druge ozbiljne međunarodne zločine, uz napomenu da je direktno i javno poticanje na genocid zločin prema međunarodnom pravu.

Komisija je također ocijenila naredbe o evakuaciji koje je izdao Izrael, nazvavši ih nedovoljnim, nejasnim i kontradiktornim, te nisu dali dovoljno vremena za sigurnu evakuaciju.

“Štaviše, izraelske snage su stalno napadale rute za evakuaciju i područja koja su označena kao bezbjedna. Sve je ovo, utvrdila je Komisija, predstavljalo prisilno premještanje“, navodi se u izvještaju.

Dalje se navodi da je Izrael također uveo potpunu opsadu, koja predstavlja kolektivnu kaznu protiv civilnog stanovništva, kao i da su izraelske vlasti opsadu iskoristile za kontrolu opskrbe životnim potrepštinama, uključujući korištenje reduciranja vode, hrane, struje, goriva i humanitarne pomoći za strateške i političke ciljeve.

Naglašava se da je opsada neproporcionalno utjecala na trudnice i osobe s invaliditetom, s ozbiljnom štetom nanesenom djeci koja je dovela do smrti djece od gladi, uključujući novorođenčad.

Što se tiče djela na Zapadnoj obali, Komisija je utvrdila da je Izrael počinio djela seksualnog nasilja, mučenja i nečovječnog ili okrutnog postupanja i narušavanja ličnog dostojanstva, a sve su to ratni zločini.

Komisija je utvrdila da su izraelska vlada, kao i izraelska vojska, dozvolili i podsticali obrazac agresije ilegalnih doseljenika usmjeren protiv palestinskih zajednica na okupiranoj Zapadnoj obali.

- UN-ova poruka Izraelu: Prekinite napade, implementirajte odluke ICJ-a -

Komisija je u svojim preporukama pozvala Izrael da preduzme hitne mjere, uključujući provedbu primirja, okončanje blokade Gaze, osiguravanje isporuke humanitarnih zaliha i prekid napada na civile i infrastrukturu.

Također je pozvala Izraelda se u potpunosti pridržava svojih zakonskih obaveza navedenih u nalozima Međunarodnog suda pravde (ICJ) o privremenim mjerama izdatim 26. januara, 28. marta i 24. maja i, posebno, dozvoli Komisiji pristup Gazi da sprovoci istrage.

Također je preporučio da sve države potpisnice Rimskog statuta u potpunosti sarađuju sa Međunarodnim krivičnim sudom.

“Izrael mora odmah prekinuti vojne operacije i napade u Gazi, uključujući napad na Rafah, koji je koštao života stotine civila i ponovo raselio stotine hiljada ljudi na nesigurne lokacije bez osnovnih usluga i humanitarne pomoći“, navela je u izvještaju Navi Pillay, predsjednica Komisije.

- UN-ova poruka Hamasu: Prekinite raketne napade na Izrael, oslobodite taoce -

U vezi s napadom 7. oktobra u Izraelu, Komisija je utvrdila da su vojno krilo Hamasa i šest drugih palestinskih oružanih grupa odgovorni za “ratne zločine namjernog usmjeravanja napada na civile, ubistva ili namjernog ubijanja, mučenja, nečovječne ili okrutne postupanje, uništavanje ili oduzimanje imovine protivnika, narušavanje ličnog dostojanstva i uzimanje talaca, uključujući djecu“.

Istaknuto je da “neselektivno ispaljivanje hiljada projektila prema izraelskim gradovima, što je rezultiralo smrću i ranjavanjem civila, također predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava i zakona o ljudskim pravima“.

Komisija je pozvala Palestinsku upravu i de facto vlasti u Gazi da “odmah obustave sve raketne napade na Izrael, bezuslovno oslobode sve taoce, te temeljito i nepristrano istraže kršenja i procesuiraju one koji su odgovorni za zločine, uključujući one počinjene i od 7. oktobra od strane pripadnika palestinskih nedržavnih oružanih grupa u Izraelu“.

“Hamas i palestinske oružane grupe moraju odmah prekinuti raketne napade i osloboditi sve taoce. Uzimanje talaca predstavlja ratni zločin“, navela je Pillay.

Ističući da je imperativ da svi koji su počinili zločine budu pozvani na odgovornost, ona je kazala da je jedini način da se zaustave ponavljajući ciklusi nasilja, uključujući agresiju i odmazdu s obje strane, da se osigura striktno pridržavanje međunarodnog prava.

Izvještaj komisije biće predstavljen na 56. sjednici Vijeća za ljudska prava 19. juna u Ženevi. Zasnovan je na intervjuima sa žrtvama i svjedocima koji su vođeni na daljinu i tokom misije u Republici Turkiye i Egiptu, sa hiljadama stavki otvorenog koda provjerenih kroz naprednu forenzičku analizu, stotinama podnesaka, satelitskih snimaka i forenzičkih medicinskih izvještaja.

“Izrael je opstruirao istrage Komisije i spriječio njen pristup Izraelu i okupiranoj palestinskoj teritoriji“, navodi se u izvještaju.

federalna.ba/AA

 
Ujedinjene nacije Izrael ratni zločini Gaza