Prilog: Amra Ličina

Obilježen Dan sjećanja na žrtve masakra na pijaci Markale

“Obaveza svih je da se sjećaju onih koji su u najtežim danima agresije na Bosnu i Hercegovinu dali živote”, istaknuto je na zajedničkoj komemorativnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća s područja Kantona Sarajevo, koja je organizirana povodom obilježavanja Dana sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva i godišnjice stradanja građana na pijaci Markale. Također, delegacije iz političkog, kulturnog i diplomatskog života u Bosni i Hercegovini položile su cvijeće na spomen-obilježje Markale u Sarajevu.  

Prošlo je 29 godina od jednog od najstrašnijih dana za Sarajevo, kada je na pijaci Markale u eksploziji minobacačke grante, ispaljene s agresorskih položaja, ubijeno 68 ljudi, a 142 osobe su lakše i teže ranjene. Dopredsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Vibor Handžić podsjetio je da je 5. februar odabran kao Dan sjećanja, jer je to dan kada se dogodio stravičan zločin i najveći masakr u gradu, u kojem je tokom četiri godine potpune opsade ubijeno više od 12.000 ljudi, među kojima je 1.601 dijete, dok je oko 50.000 ranjeno:

 

“Peti februar 1994. godine je dan kada se desio masakr na pijaci Markale, kada je ubijeno 68 i ranjena 142 naša sugrađanina i sugrađanke. I zbog karaktera, odnosno, masovnosti nedužno stradalih građana i građanki na taj dan, Skupština Kantona Sarajevo donijela je odluku da to bude Dan sjećanja na sve poginule i ranjene građane Sarajeva u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo u periodu 1992–1995. I naravno, da je izuzetno važno njegovati kulturu sjećanja na sve naše nedužno stradale građane i građanke Kantona Sarajeva.“ 

 

Handžić je pozvao da se ne dozvoli da veo zaborava prekrije nevine žrtve i počinjene zločine agresora, dodajući da je dužnost sjećati se građana koji su dali život za slobodu i domovinu:

”Ne bih volio da ulazim individualno u ono što ljudi personalno osjećaju. Lično smatram da je ovo jako važno i da trebamo nastaviti s ovakvom praksom bez ikakve dileme.”

Dekan Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu Zuhdija Hasanović, koji se obratio na komemorativnoj sjednici, kazao je da godine prolaze, ali praznina u srcima ostaje, a rane ne zacjeljuju i one postaju još veće kada se vide mjesta gdje su građani poginuli:

”Značajni datumi, ono što obilježava čovjeka i našu povijest, ono što obilježava nas, ni u kom slučaju se ne smije zaboraviti. I upravo ove situacije i ova današnja komemorativna sjednica ima za zadatak da, ustvari, ukaže na sve ono što je bilo, na stravičnost tog zločina koji je počinjen. Da se na najljepši način oda počast svim onim koji su stradali i koji su ubijeni. Ali s druge strane, da skrenemo pažnju na što je zlo spremno ako mu se da prostora i ako uspije da dobije priliku da pokaže svoju razornost.”

Hasanović je kazao da je prošlo više od 30 godina od kada su Bosnu i Hercegovinu napali granatama i snajperskim mecima sa svake strane i svakog uzvišenja i kada se ginulo u svakom trenutku na svakom mjestu od metaka i gelera, ali i od boli i saznanja da je BiH bila prepuštena sama sebi:

”A sami smo bili nenaoružani, slabo organizirani, povrh toga od nekih optuživani da smo zajedno s drugima razbili zajedničku nam državu. Teško je u tim vremenima bilo biti optimista. Pokrenuo se tada, po ko zna koji put, duh bosanski. Kroz djecu i starce, kroz mladiće i djevojke, kroz muškarce i žene, manje i više obrazovane, kroz one s rubnih mjesta grada, iz haustora i čaršije koji su se digli da brane grad, da brane Bosnu i Hercegovinu, potpuno svjesni da ako padne grad, past će i Bosna i Hercegovina.” 

Među brojnim delegacijama, cvijeće je položio i odao počast žrtvama i visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

Sarajevska pijaca Markale tokom rata u Bosni i Hercegovini bila je jedno od mjesta gdje su građani mogli nabaviti osnovne životne namirnice kojih je tokom četiri godine opsade itekako nedostajalo. Pijaca i zatvorena Gradska tržnica Markale u starom dijelu Sarajeva granatirane su u dva navrata. Nakon februara 1994. godine, u masakru na samom kraju rata, 28. augusta 1995. godine, kod Gradske tržnice Markale poginula su 43, a ranjena 84 civila. Treba podsjetiti da je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić najavio da će Općina sagraditi novo spomen-obilježje na pijaci Markale, koje će biti dostojanstven spomenik žrtvama i mjesto na koje će se svakodnevno dolaziti i odavati počast, a ne samo jednom godišnje.

Markale masakr Federalni radio
Vijesti u 17 Federalni radio
0 01.04.2023 18:51
sport Federalni radio
0 01.04.2023 17:23
Vijesti u 12 Federalni radio
0 01.04.2023 13:22
Melida Travančić Čitamo knjige Federalni radio
0 01.04.2023 11:54
sport Federalni radio
0 31.03.2023 23:51
Vijesti u 22 Federalni radio
0 31.03.2023 22:19