videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

Obilježen Dan općine Busovača; odlazak mladih najveći problem

Svečanom sjednicom obilježen je Dan općine Busovača i 651. godina od njenog prvog spomena u pisanim dokumentima. Općinske vlasti godinama nastoje da osiguraju kvalitetniju infrastrukturu, kao i da riješe problem vodosnabdijevanja koji godinama imaju stanovnici ove općine. Na sve to, najveći problem je statistika odlazaka mladih iz Busovače. Kao i u ostalim dijelovima BiH, nezaposlenost je razlog.

Nakon borbe s poplavama i drugim prirodnim katatrofama, predstavnici vlasti u Busovači proteklu su godinu, kažu, iskoristili za ulaganje u infrastrukturu, koja je i preduslov za razvoj. Uglavnom zadovoljni učinjenim, svjesni su i problema poput lošeg vodosnabdijevanja.

„Treba doći Plava voda, sve će biti prekopano i zbog toga čekamo i s asfalitiranjem ulica. Istina, čekamo to dugo. Nije do nas, jer u tom projektu su Travnik, Novi Travnik i Zenica, ne zavisi samo od nas“, navodi Asim Mekić, načelnik Općine Busovača (SDA).

„Imamo uslužnu djelatnost, proizvodnu djelatnost, turistički potencijal. Vrlo veliki broj ljudi se zapošljava u privatnim poduzećima koja su na području naše općine. Na sve moguće načine se pokušava da se ostane ovdje u našoj prelijepoj Busovači“, ističe Josip Mravak, predsjedavajući Općinskog vijeća Busovača (HDZBiH).

I građani bi, kažu, najradije ostali u Busovači kojoj žele napredak, no mišljenja su da se nekad bolje živjelo:

„Mladi odoše. Nemaju gdje raditi. Sve su nam firme što su bile upropastili.“
„Penzioneri po svom, oni na budžetu po svom, oni koji ne rade teško.“
„Nadam se da će biti bolje, volim Busovaču, volim Bosnu i voljela bih da mladost ostane ovdje.“

Nekadašnje privredne gigatne, nestale nakon loše privatizacije zamijenile su nove djelatnosti poput prerade drveta i hemijske industrije, te izvozno orijentisane firme koje se vlastitim snagama nastoje okrenuti domaćim resursima. Između ostalog, šansu vide u obnovljivim izvorima enerije, u čijoj je proizvodnji, po glavi stanovnika, Busovača među liderima.

„Imam podatak da je napravljen veliki broj solarnih elektrana i da raspolažemo sad oko 11 MW instalisane snage električne energije. Mislim da je to rezultat razumijevanja lokalne zajednice“, kaže privrednik Salem Ekmeščić.

Očito je da je i pred vlastima u Busovači vrijeme suočavanja s načinom zaustavljanja odlaska mladih, te iskorištavanja prirodnih i drugih resursa za dobrobit svih. Inače će i Busovača kao i šira lokalna zajednica postati mjesto staraca koje lagano nestaje.

federalna.ba

Busovača
Kaćuni džamija Busovača
0 11.09.2022 16:51
Busovača Amanet
0 05.07.2022 19:54
medvjedica Fojnica Pionirska dolina Busovača
0 04.03.2022 22:28