Prilog: Irena Antić

Obilježavanje Dana državnosti - BiH ima dovoljno ljudi koji vjeruju u ovu državu

Bosna i Hercegovina obilježava Dan državnosti. Na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine usvojena je Rezolucija kojom je izražena odlučnost naroda da BiH bude zbratimljena zajednica svih koji u njoj žive, sa historijskim granicama  iz vremena srednjovjekovne Bosne. Delegacije svih nivoa vlasti, Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata, te Koordinacije boračkih organizacija položile su danas cvijeće na brojnim lokacijama širom zemlje. 78. godišnjica zasjedanja ZAVNOBIH-a obilježena je i u Mrkonjić Gradu gdje su se okupili članovi antifašističkih udruženja iz cijele zemlje. Nakon 29 godina, Dan državnosti BiH bit će obilježen i u Banjoj Luci.
 
Delegacije svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, nakon ceremonije na brdu Hum kod Sarajeva, kojom je počelo obilježavanje Dana državnosti BiH, položile su cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra, mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića. Delegacije su obišle i spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, te spomen-park Vraca. Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, poručili su da će Bosne i Hercegovine biti sve dok u nju vjerujemo i da je njena opstojnost jača od onih koji na nju atakuju.

25. novembar jedan je od najznačajnijih datuma u bogatoj, često turbulentnoj historiji ove zemlje. Prvim zasjedanjem Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, 25. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu, obnovljena je državnost BiH. Tada su utvrđena individualna i kolektivna prava građana. Ključan je bio dogovor da zemlja nije "ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska", već "i srpska, i hrvatska i muslimanska". Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen je i u Mrkonjić Gradu ispred djelimično obnovljenog Muzeja ZAVNOBIH-a. I ovog 25. novembra na mjestu obnove bosanskohercegovačke državnosti okupili su se antifašisti iz cijele Bosne i Hercegovine. 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, povodom Dana državnosti BiH, sa brojnim delegacijama svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, položio je cvijeće na spomen-obilježju Vječna vatra, šehidskom mezarju "Kovači", te odao počast braniocima Bosne i Hercegovine i prvom predsjedniku Predsjedništva Republike BiH Aliji Izetbegoviću. Obilježavanju je prisustvovao i potpredsjednik Federacije Milan Dunović.

Budimo zajedno, volimo ovu zemlju, poručio je Ibrahim Čomić, predsjednik SABNOR-a Kantona Sarajevo.

Dan državnosti praznik je i neradni dan u Federaciji BiH. U Republici Srpskoj 25. novembar se ne obilježava kao državni praznik. Uprkos brojnim političkim pritiscima i zabranama, svečana Akademija povodom Dana državnosti večeras u 18 sati bit će održana u Banjoj Luci. Prvi put nakon 29 godina. Organizator je potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović. 

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti žrtvama genocida, predstavnici udruženja žrtava i povratnici u Republiku Srpsku, Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježili su u Memorijalnom centru Srebrenica Potočari, te u memorijalnim centrima Rakita u Vlasenici, Zaklopača u Milićima i Veljaci u Bratuncu.

Federalni radio Dan državnosti BiH
sport Federalni radio
0 02.12.2021 23:21
Vijesti u 22 Federalni radio
0 02.12.2021 22:11
sport Federalni radio
0 02.12.2021 18:05
Vijesti u 17 Federalni radio
0 02.12.2021 18:05
Hajrudin Žilić Federalni radio Otvoreni studio
0 02.12.2021 09:36
sport Federalni radio
0 01.12.2021 23:39