NUBBiH predstavila bogatu izdavačku produkciju na IX Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici
(Izvor: NUB BiH)

NUBBiH predstavila bogatu izdavačku produkciju na IX Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici

Ovogodišnje, IX izdanje Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici završeno je tribinom "Žene i romani - crnogorske spisateljice u romanesknom žanru".

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je učešćem na IX Intrenacionalnom sajmu knjiga u Podgorici, aktivno i dostojanstveno predstavila državu BiH, NUBBiH, te svoju bogatu izdavačku produkciju. U okviru Sajma, NUBBiH je promovirala i dva značajna izdanja iz svoje izdavačke djelatnosti: „Vijećnica: U potrazi za identitetom” i časopis “Bosniaca” - saopćeno je iz NUBBiH.  

Na promociji su govorili direktor NUBBiH Ismet Ovčina, Adelaida Grabovica i Dragica Lompar, direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“.

Ovogodišnje deveto izdanje Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici okupilo je više od šezdeset izdavača iz Crne Gore, regiona i Evrope.

Prepoznajući značaj nastupa NUBBiH na crnogorskom Sajmu knjiga, bosansko-hercegovački paviljon je posjetio Branimir Jukić, ambasador BiH u Crnoj Gori, bivši ministar obrazovanja Federacije BiH i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić, zatim predstavnici Sajma, poslovni partneri, ugledni književnici, javne ličnosti, a posebno iz sfere kulture i obrazovanja, te mnogobrojni posjetioci i učesnici Sajma.

U okviru bibliotečke saradnje i radnih aktivnosti, direktor NUBBiH Ismet Ovčina i Adelaida Grabovica posjetili su Narodnu biblioteku u Budvi, gdje su s direktoricom Biblioteke Milom Baljević razgovarali o saradnji, te o značaju oživljavanja međunarodne saradnje na mogućim novim projektima u skoroj budućnosti.

Tokom susreta direktor Ovčina je uručio i nekoliko reprezentativnih izdanja NUBBiH, za potrebe čitaoca ove ustanove.

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina učestvovao je i na VII festivalu „Ćirilicom“, koji je održan u Budvi od 23. augusta do 13. septembra 2023. godine, a tema okruglog stola bila je „Kultura i modeli pomirenja“.

U sklopu radnih aktivnosti i posjeti Crnoj Gori, predstavnici NUB-a posjetili su i Nacionalnu biblioteku Crne Gore „Đurđe Crnojević“ u Cetinju, gdje su se susreli s direktoricom Biblioteke Dragicom Lompar.

Ovčina je također darovao jedan broj aktuelnih izdanja NUBBiH, za potrebe ove bibilioteke.

federalna.ba/Fena

NUB BiH na Sajmu knjige u Crnoj Gori