javljanje Vladimira Kovačevića, videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

NSRS: Sudija Ustavnog suda BiH iz RS-a pozvan da podnese ostavku

Poslanici u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) pozvali su sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz srpskog naroda da podnesu ostavke dok ova institucija ne donese drugačiju odluku.

Trenutno je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine jedan sudija iz srpskog naroda.

To je jedan od zaključaka usvojenih na šestoj posebnoj sjednici nakon rasprave o "Informaciji o zaključcima Narodne skupštine RS-a od 17. februara 2020. godine u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH".

"NSRS zadužuje poslanike iz RS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da u što kraćem roku pripreme i upute u parlamentarnu proceduru Zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim će se definisati sastav Ustavnog suda BiH bez stranih sudija", glasi usvojeni zaključak klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i poslaničkih grupa SPS i DNS-a

Osim toga usvojena je i "Informacija o zaključcima NSRS-a usvojenim 10. decembra 2021. godine".

Ovi zaključci su izmijenjeni tako da se rok od šest mjeseci za njihovo izvršenje briše, a da se Vladi RS-a omogućava da odgovarajuće zakone i druge propise uputi u skupštinsku proceduru "kada se za to steknu odgovarajući uslovi".

Usvojeni zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

federalna.ba/AA

NSRS Ustavni sud BiH