Novi slučajevi na Novom Zelandu: Auckland ide u trodnevni lockdown

Novi slučajevi na Novom Zelandu: Auckland ide u trodnevni lockdown

Najveći novozelandski grad Auckland ući će u trodnevnu blokadu koja počinje nešto prije ponoći u nedjelju nakon što su registrovana tri neobjašnjiva slučaja koronavirusa.

Premijerka Jacinda Ardern najavila je blokadu nakon hitnog sastanka s drugim najvišim zvaničnicima u vladi. Prema njenim riječima, odlučili su se na oprezan pristup dok ne saznaju više o epidemiji, uključujući i to jesu li zaraženi novim sojevima koronavirusa.

Ovo je prvi lockdown na Novom Zelandu u šest mjeseci. Novi Zeland je uspješno zaustavio širenje virusa, a mnoge zemlje su samo mogle da prate vijesti o povratku Novozelanđana na posao, u koncertne dvorane i na sportske događaje. 

"Molim Novozelanđane da i dalje budu snažni. Imajte na umu da smo već bili ovdje i to znači da znamo kako se izvući iz ovoga, a to je zajedno", izjavila je Ardern.

Novi slučajevi na Novom Zelandu uglavnom se bilježe među onima koji se vraćaju u zemlju.

Ministar za odgovor na COVID-19 Chris Hipkins slučajeve je opisao kao nove i aktivne.

Novi Zeland, s pet miliona stanovnika, prijavio je ukupno nešto više od 2.300 slučajeva i 25 preminulih od početka pandemije.

federalna.ba/AA

Novi Zeland koronavirus lockdown
vakcina vakcinacija imunizacija imunitet BiH cjepivo cjepiva isporuke cjepiva Aleksandar Vučić Srbija COVAX Covid19 koronavirus pandemija Milorad Dodik Šefik Džaferović Željko Komšić
0 01.03.2021 22:07
koronavirus
0 01.03.2021 19:41
koronavirus Banja Luka Banjaluka
0 01.03.2021 18:44
Bosna i Hercegovina koronavirus
0 01.03.2021 13:02