Nova prilika za mlade poduzetnike u TK
(Izvor: federalna.ba/Mirela Čanović)

Nova prilika za mlade poduzetnike u TK

Programom podrške mladim poduzetnicima, kroz IMPAKT Inkubator poslovnih ideja na području nerazvijenih i manje razvijenih lokalnih zajednica TK, želi se pružiti prilika mladim osobama da, uz odgovarajuću podršku, osiguraju egzistenciju sebi i svojim obiteljima. Ugovor o partnerstvu u realiziranju programa danas su potpisali predstavnici kantonalnog Ministarstvo za kulturu, sport i mlade, Investicijske fondacije IMPAKT, Službe za zapošljavanje TK te pet općina sa tog područja.

Nova prilika za mlade poduzetnike. Projekt obuhvata općine Doboj Istok, Čelić, Teočak, Sapna i Kladanj.

“Dosta mladih u Čeliću se opredijelilo za poljoprivredu i ovo je prilika i da formaliziraju svoje biznise te da u budućnosti ostanu tu. I općina Čelić je svojim budžetom također predvidjela sredstva kojim će podržati nove biznise koje pokreću mladi”, kaže Vinko Pavlović, predstavnik Općine Čelić.

“Mi smo mlada opština i nama to puno znači. Ne samo što će se zaposliti mlade osobe od te dobi, nego će se indirektno zaposliti I članovi njihovih užih porodica”, smatra Damir Avdaković, predstavnik Općine Doboj Istok.

Aplicirati za učešće u Programu podrške mladim poduzetnicima na području nerazvijenih i manje razvijenih lokalnih zajednica TK mogu mladi starosti između 18 i 35 godina koji imaju mjesto prebivališta u jednoj od općina koje program obuhvata. Aplicirati mogu i organizacije civilnog društva, ukoliko planiraju djelovati na principu socijalnog podizetništva.

“Na svakoj lokaciji planiramo do 25 aplikanata ćemo pet najboljih će imati priliku da dobije do 5000 KM bespovratne podrške”, kaže Senaid Đozo, izvršni director investicijske fondacije Impakt.

“Pruža im se mogućnost da se samozapošljavaju i da dalje razvijaju svoj biznis ukoliko su su nešto počeli u posljednjih godinu dana”, rekla je Lejla Elezović, pomoćnica ministra za kulturu, sport i mlade TK.

Dio aktivnosti, vezanih za projekt, realizirat će i Služba za zapošljavanje TK.

“Informisati sve mlade osobe, koje se nalaze na evidencijama biroa za zapošljavanje, kako bi i na koji način mogli aplicirati na jedan ovakav program, ali isto tako i pružiti medijsku podršku”, smatra Edina Isaković, direktorica Službe za zapošljavanje TK.

Javni poziv za učešće u programu, općine bi trebale raspisati tokom ovog mjeseca, a aplikanti će, osim mogućnosti da dobiju novčana sredstva, imati i obuku te neophodnu savjetodavnu podrušku inakon završetka programa.

federalna.ba/Mirela Čanović

IMPAKT prilika za mlade