videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Šest malih biznisa u Zenici dobilo po 5.000 KM

Investicijska fondacija Impakt i Projekat zapošljavanja mladih Yep, koji se realizira uz podršku Vlade Švicarske, već od 2018. do 2021. implementirali su Inkubator poslovnih ideja u 55 lokalnih zajednica. Jedna od njih je i Zenica, gdje projekat uz podršku Gradske uprave traje već treću godinu.

Nakon dvomjesečne stručne obuke, šest malih biznisa dobilo je i finansijsku pomoć, po 5.000 KM. Među njima su Amir Mehmedinović i Alma Bašić, koji su svoje biznise registrovali ove godine. Finansijska podrška im je važna, ali i sama obuka.

„Obuka je bila o pisanju projekta i vođenju biznisa, što je nama, kao početnicima u ovom biznisu, puno značilo“, objašnjava Mehmedinović, vlasnik CNC Art-a.

Bašić je vlasnica Basic centra. Navodi kako će im novac i edukacija pomoći u razvoju preduzeća.

O uspjehu Impakt inkubatora poslovnih ideja govori činejnica da su još aktivni biznisi iz 2018. godine, a nivo održivosti ovih biznisa je čak 94 posto.

„Impakt inkubator poslovnih ideja predstavlja sveobuhvatan program podrške od samih početka razvoja preduzetničke svijesti, preduzetničkih vještina, preduzetničke obuke koja traje oko mjesec. Nakon toga, imamo finansijsku podršku i ono što mi ističemo kao najveći benefit jeste mentorska i stručna podrška koja slijedi u periodu poslije minimalno godinu dana“, ističe Senaid Đozo, izvršni direktor Investicijske fondacije Impakt.

Stručna saradnica za marketing, promociju i investicije Maša Škrbić dodala je kako je ovo treća godina u kojoj Zenica učestvuje u ovom projektu: „Prethodne 2 godine je po 5 preduzeća bilo nagrađeno sa po 5.000 KM. Ovo je treća godina, gdje je Grad Zenica izdvojio 25.000 maraka dok je Fondacija Impakt također učestvovala sa 25.000“.

Od 2018. godine na ovaj način podržano je osnivanje i unapređenje ukupno 250 novih poslovnih poduhvata širom BiH. U Zenici njih 16 će u narednom periodu dati doprinos privredi u ovom gradu.

federalna.ba

Zenica IMPAKT